Wyprawa po wschód Księżyca

Jeżeli wybrałeś się gdzieś poza Sudety i nie wstydzisz się tego, daj znać!
Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 07-07-2015 20:52

Lech pisze:Dokladnego czasu zrobienia zdjęcia nie da się ustalić "z kapelusza". Śnieżne Kotły leżą dość wysoko nad linią horyzontalną i Księżyc musi chować się za nimi kilkanacie czy nawet kilkadziesiąt minut wcześniej niż wypada jego astronomiczny zachód, którego godzinę można znaleźć tu > http://www.ptaki-polski.pl/wschody_zachody.html Z tym, że tam podają czas astronomiczny, a mamy czas letni i do podanego tam czasu trzeba dodać 1 godzinę.

W takim razie sugerowałbym skorzystać z bardziej profesjonalnych narzędzi astronomicznych niż internetowa stronka czasopisma "Ptaki Polski".

Co do parametrów wykonania zdjęcia: czas ekspozycji: 1/800; przesłona: f/3,7; ogniskowa: 63 mm (ekwiwalent dla 35 mm: 380 mm). Aparat to stary, prawie już 10-letni kompakt, więc pod względem technicznym zdjęcie na pewno żadną rewelacją nie jest.

Human
stary wyga

Postautor: Human » 07-07-2015 21:42

Lech, ja widzę Ty się poważnie znasz na fotografii :D Informuję Cię, że filtrów szarych pełnych nie używa się tylko do rozmycia wody, ale do uzyskania maksymalnych detali i powszechnie w tej chwili robi się przy ich użyciu krajobrazy.

Żeby nie powiedzieć, że wysokiej klasy krajobrazu w tej chwili bez pełnego szarego nie uświadczysz. Jedyną różnicą jest pieniądz, który jesteś w stanie wydać na filtr. Jedni używają Hitechów, inni Lee Big Stopper.

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 08-07-2015 06:54

Human pisze:filtrów szarych pełnych nie używa się tylko do rozmycia wody, ale do uzyskania maksymalnych detali i powszechnie w tej chwili robi się przy ich użyciu krajobrazy.
A jak byś chciał uzyskać maksymalne detale głównego motywu zdjęcia, którym ma być wschodzący Księżyc? Przecież ten obiekt jest w ruchu widocznym nawet gołym okiem właśnie kiedy wschodzi i kiedy zachodzi. Celowo wydłużając czas ekspozycji z użyciem filtra szarego i jednocześnie zmiejszając otwór przysłony? Naświetlanie powyżej 5 sek. powoduje rozmycie tego obiektu. Zbytnie zmiejszenie otworu przysłony też nie przyniesie pożądanego efektu, a wręcz odwrotny.
Przysłona w obiektywie aparatu to otworek o regulowanej średnicy, regulujący ilość światła wpadającego do aparatu.
(...) im mniejszy otworek, czyli im większa liczba określająca przysłonę, tym większa jest głębia ostrości
(...) zbyt duża przysłona (mały otwór) może powodować utratę ostrości i to nie zmniejszanie się głębi ostrości, tylko rozmywanie krawędzi wszystkich obiektów na zdjęciu.
(...) ustawienia maksymalnej dla danego aparatu przysłony może dać efekt przeciwny do spodziewanego - pogorszenie ostrości całego zdjęcia.
źródło cytatu - fotoporadnik - dyfrakcja światła > http://www.fotoporadnik.pl/dyfrakcja-si ... ia-en.html

Ustawiając 70 sek.czasu naświetlania przy ogniskowej 300 mm uzyskasz efekt jakiegoś rozmytego jaja. Jajo jest już przy 30 sek. i nawet krótszej ogniskowej o czym mogłem się przekonać fotografując wschód Księżyca z taką ekspozycją podczas tytułowej wyprawy.

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Human
stary wyga

Postautor: Human » 08-07-2015 11:08

Dalej kieruj się tabelkami to Ci będą takie koszmarki wychodzić. Za tą rozmytą wodą też jest dramat.

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 08-07-2015 12:07

Nie odpowiedziałes mi na pytanie, jak byś chciał uzyskać maksymalne detale głównego motywu zdjęcia, którym ma być wschodzący Księżyc mając na wględzie, że to obiekt w ruchu? Chętnie skorzystam z porady, o ile będzie ona sensowna i uzględni tą okoliczność. Moja rada to:
Fotografia krajobrazowa wymaga planowania, długich przygotowań i sporej dawki cierpliwości. Przysłona, ogniskowa i filtry grają w tym przedstawieniu drugoplanowe role.
źródło cytatu - 10 przykazań fotografa krajobrazu > http://digitalcamerapolska.pl/warsztat/ ... krajobrazu

Co do dalszych insynuacji, to naprawdę nie zauważyłeś, że kieruję się przede wszystkim własnym doświadczeniem? W przytoczonym zdjęciu wschodzącego Księżyca nastawilem nawet nie połowę czasu jaki mi proponowałeś i już nazywasz to koszmarkiem. Wyobraź sobie jaki dopiero by był koszmarek z tym Księżycem, gdybym skorzystał z tego co mi sugerujesz i nastawił ponad dwukrotnie dłuższy czas tj. "dobre 70 sekund". Pogarszanie jakości obrazu przy zmiejszaniu otworu przyslony powyżej pewnej liczby sprawdziłem w praktyce i wiem jaka wartość dla każdego z moich opiektywów jest najkorzystniejsza i takie wartości ustawiam przy fotografiach krajobrazów. Gdybym jeszcze skorzystał z Twoich rad co do nastaw przysłony zdjęcia by były po prostu do wykasowania.

Fotografią zajmuje się od lat 60-tych. Zaczynałem od fotografowania przedwojennym aparatem skrzynkowym Agfa 6x9, potem lustrzanką dwuobiektywową Start II, Smieną, Zorką, lustrzankami Zenitem i Practiką, a obecnie fotografuję lustrzanką cyfrową Canon EOS 600D, mam też małego kompakta firmy Nikon. Niekiedy używam obiektywów Helios 2/58 od Zenita i Pentacon 2.8/100 oraz 1.8/50 od Practiki z adapterem do Canona w zależności od efektów, jakie chcę uzyskać.
Obrazek

Human
stary wyga

Postautor: Human » 08-07-2015 21:55

Jakbym fotografował księżyc? Podbiłbym sobie ISO do 6400 w Olku i nawet nie musiał odszumiać rawa. Wiesz, ta nowoczesna technologia 8) Przy 6400 walnąłbym ten księżyc na F10 z ręki. Tak po prostu.

Poza tym, napisałem Ci- porób zdjęca, bo to co pokazujesz to jest dramat. Jak sobie kupisz papierkowe DCP to się dowiesz, że przy fotografowaniu wody czas naświetlania to max 1 sekunda.

Reszty mi się czytać nie chce :D

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 09-07-2015 06:55

Human pisze:Jakbym fotografował księżyc? Podbiłbym sobie ISO do 6400 w Olku i nawet nie musiał odszumiać rawa. Wiesz, ta nowoczesna technologia 8) Przy 6400 walnąłbym ten księżyc na F10 z ręki.
Nic nie zrozumiałeś. Tu nie chodzi o fotografię samego tylko Księżyca, a wschodzący Księżyc w krajobrazie nocnym. Twoja propozycja jest do kitu. Raz proponujesz długi czas ze statywu min. 70 sek, a tym razem krótki czas przy maksymalnej czułości. Coś kręcisz. Po prostu kiepskie masz doświadczenie w fotografii, bo dopiero ode mnie dowiedziałeś się, że Księżyc jest w ciągłym ruchu i nie da się go sfotografować z detalami przy zbyt długich czasach. Spróbuj poeksperymentować, a potem podziel się uwagami.
Human pisze:przy fotografowaniu wody czas naświetlania to max 1 sekunda.
Nie więcej niż 1 sek uważasz?
Fotografie wodospadów to klasyka wykorzystania efektu płynącej wody,
rozmytej przy dłuższych czasach naświetlania. To zdjęcie naświetlano
aż 4 s (przysłona f/29). Fot. B. Mrożewski

Obrazek
źródło > http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fotog ... tml?id=111
Obrazek

Human
stary wyga

Postautor: Human » 09-07-2015 09:32

Lech, Ty nie wiesz, że ten gość z Wrocławia od DFV jest drastycznie słaby?

Przecież to wiedzą wszyscy...

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 09-07-2015 10:04

Czy możesz mi podać namiary na kogoś drastycznie mocnego? Ty może nim jesteś ???
Obrazek
Obrazek

Human
stary wyga

Postautor: Human » 09-07-2015 22:18

Tomasz Rojek, Karol Nienartowicz, Marcin Dobas.

Wymieniać dalej?

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 10-07-2015 06:48

Nic mi te nazwiska nie mówią. Wziąłem pierwsze z brzegu i ... > https://pl.wikipedia.org/wiki/Tomasz_Rojek Więcej nie chce mi się szukać.

Można prosić o linka do jakiegoś drastycznie mocnego poradnika foto dla ludzi z niezbyt zasobnym potrfelem?
Obrazek

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 10-07-2015 09:02

Lech pisze:Nic mi te nazwiska nie mówią.

A o czym Lech nie wie, to nie istnieje...

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 10-07-2015 09:16

Leuthen kieruje się całkowicie błędnym rozumowaniem. Jeżeli ja proszę o linka do czegoś o czym nie wiem, to oczywiście zakładam, że to istnieje.
Obrazek

Human
stary wyga

Postautor: Human » 10-07-2015 23:21

Paweł, touche! :D

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 13-07-2015 06:49

O! Widzę, że Panowie są związani TWA i każdy gotów poprzeć największą bzdurę, jaką któryś z nich napisze.
@Human - Co z tym linkiem? Zamurowało czy jak? Istnieje jakiś internetowy poradnik foto, który prowadzi ktoś kogo nie uważasz za drastycznie słabego?
Obrazek

Wróć do „Relacje z wypraw”