Jedny Krkonoše, dva přístupy. Poláci platí, Češi zadarmo

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 04-08-2015 15:16

Wróblica pisze:Moim zdanie, żydzenie (bo inaczej tego nazwać nie można) tych 5 zł za wejście do KPN jest śmieszne...
Taa? Pomnóż to przez kilka dni i kilka osób w grupie plus kilka stówek za przymusowego przewodnika, za dodatkowe wstępy, płatne WC także dla konsumentów bufetu - np. Śnieżka i Dom Śląski. Nie ma wątpliwości, że oplaca się pobyt w Czechach.
Wróblica pisze:W Czechach w większości rezerwatów przyrody trzeba płacić za wejście, i jakoś Czesi o to problemu nie mają...
W jakiej większości rezerwatów??? Owszem, są wyjątki, np. Adrspasske Skalni Mesto. Jednak w tej opłacie zawarty jest przewóz łodzią po Adrspasskym Jezirku. U nas placisz za wstęp do KPN, a za zwiedzenie zamku Chojnik położonego na terenie KPN dodatkowo pobierają kolejny haracz.
Wróblica pisze:Nie rozumiem takiego podejścia,
Najwidoczniej od nadmiaru gotówki w portfelu coś w rozumowaniu się poprzestawiało. :roll:
Obrazek

Wróblica
tramp

Postautor: Wróblica » 04-08-2015 21:25

W Adršpachu za popływanie łódką w jeziorku trzeba dodatkowo płacić...
Uwierz mi, na nadmiar gotówki nie narzekam... Nadal się ucze, i na miesiąc dostaje kieszonkowe w wysokości 120zł... Przy tak skromnym budżecie stać mnie na to żeby wyskoczyć na dwa dni Karkonosze po naszej stronie, i odbyc wycieczki też w innych pasmach-fakt, faktem bez przewodnika, ale już tak mam że wole się włóczyć sama :) Jak się chce to wszystko można... Nawet da się bez marudzenia, że w Polsce wszystko jest złe i beznadziejne... No chyba, że jest się standardowym Polaczkiem i uważa się, że wszystko należy się za darmo...

I do Pudelka: Uwierz mi, z markowych rzeczy to się żadną pochwalić nie mogę... :) Po za tym gdybym była jedną z tych szpanujących, to chyba czepianie się o to było by lekką hipokryzją, nie sądzisz?

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 04-08-2015 23:24

Wróblica pisze:W Adršpachu za popływanie łódką w jeziorku trzeba dodatkowo płacić...

też mi się tak wydaje, ale wracając do tematu: czy możesz podać listę tych rezerwatów przyrody, w których w WIĘKSZOŚCI w Czechach trzeba płacić? Bo może za mało widziałem w Rep. Czeskiej i te płatne zwyczajnie mi umykają?

I do Pudelka: Uwierz mi, z markowych rzeczy to się żadną pochwalić nie mogę... :) Po za tym gdybym była jedną z tych szpanujących, to chyba czepianie się o to było by lekką hipokryzją, nie sądzisz?

wiesz, hipokrytów to wszędzie dostatek, na forum również...
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/