niedawno na stronie http://skps.wroclaw.pl/3_...fizjografia.htm pojawił się dość innowacyjny tekst na temat wysokości coponiektórych szczytów sudeckich. Czy macie na ten temat jakieś własne doświadczenia czy też opinie??
www.skps.wroclaw.pl
Korona Sudetów...
-
Marcin_SKPS
- łazik
Ten temat, który poruszył Andrzej "Astronom" na łamach strony SKPS, swego czasyu poruszyłem w miesięczniku Na szlaku (w roku bodajże 95), gdzie opisałem wszystkie niejasności związane z wysokościami najwyższych szczytów w poszczególnych pasmach sudeckich, oraz ostatnio w miesięczniku Sudety.
W Na szlaku pisałem, posługując się polskimi mapami topograficznymi w skali 1:25 000 i 1:10 000 (wtedy jeszcze nie było GPS w Polsce), że:
- najwyższym szczytem Gór Kaczawskich wcale nie jest Skopiec, tylko Baraniec lub Maślak,
- najwyższym szczytem Gór Stołowych wcale nie jest Szczeliniec Wielki, tylko Skalniak,
- najwyższym szczytem Gór Bardzkich wcale nie jest Kłodzka Góra, tylko Szeroka Góra,
- najwyższym szczytem Gór Bystrzyckich wcale nie jest Jagodna, tylko tzw. Jagodna północna, szczyt pomiędzy Jagodną na pd. a Sasanką na pn.
- Śnieżka w Karkonoszach nie ma 1602 m, tylko 1605 m,
- Śnieżnik w Masywie Śnieżnika nie ma 1424 czy 1425, ale 1426 m,
- Skalnik w Rudawach Janowickich nie ma 945, tylko 944 m,
- a Waligóra w Górach Kamiennych ma nie 936, tylko 934 m .
Z artykułem tym zapoznał się wspomniany Andrzej i na szczęście pociągnął temat - wykonał pomiary w Górach Kaczawskich i Górach Bardzkich. Czekamy zatem na pomiary z Gór Stołowych i Gór Bystrzyckich.
W Na szlaku pisałem, posługując się polskimi mapami topograficznymi w skali 1:25 000 i 1:10 000 (wtedy jeszcze nie było GPS w Polsce), że:
- najwyższym szczytem Gór Kaczawskich wcale nie jest Skopiec, tylko Baraniec lub Maślak,
- najwyższym szczytem Gór Stołowych wcale nie jest Szczeliniec Wielki, tylko Skalniak,
- najwyższym szczytem Gór Bardzkich wcale nie jest Kłodzka Góra, tylko Szeroka Góra,
- najwyższym szczytem Gór Bystrzyckich wcale nie jest Jagodna, tylko tzw. Jagodna północna, szczyt pomiędzy Jagodną na pd. a Sasanką na pn.
- Śnieżka w Karkonoszach nie ma 1602 m, tylko 1605 m,
- Śnieżnik w Masywie Śnieżnika nie ma 1424 czy 1425, ale 1426 m,
- Skalnik w Rudawach Janowickich nie ma 945, tylko 944 m,
- a Waligóra w Górach Kamiennych ma nie 936, tylko 934 m .
Z artykułem tym zapoznał się wspomniany Andrzej i na szczęście pociągnął temat - wykonał pomiary w Górach Kaczawskich i Górach Bardzkich. Czekamy zatem na pomiary z Gór Stołowych i Gór Bystrzyckich.
Ropcho7 pisze:Dla chętnych: proszę podać wysokość góry Haniak w Gorach Złotych nieopodal Złotego Stoku i Chwlisławia, a także Mąkolna. Ja na razie spotkałem takie: 535, 530, 515. Dalszych szukam.
Mapa
galileos
Góry Złote
Góry Rychlebskie
skala 1 : 40 000
Mapa aktualizowana w terenie
Wydanie I 2007
Haniak 539 m n.p.m.
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”