"
Pył, który utrudnia oddychanie, hałas przez całą dobę. Mieszkańcy Tłumaczowa skarżą się na działalność pobliskiej kopalni odkrywkowej melafiru. Problem jest znany lat. I od lat nic się nie zmienia – dodają protestujący.Według mieszkańców wstrząsy spowodowane wystrzałami doprowadziły do pęknięć ścian w wielu domach. – Do tej pory strzelali dość mocno, duże ładunki i domem nam kilka razy zatrzęsło – mówi Wiesław Marczak z Tłumaczowa, były górnik. – Wybuch był tak potężny, że zatrzęsło domem i po prostu pospadały szkła. Pospadały szklanki w meblach – twierdzi Renata Matuszyk.
Mieszkańcy narzekają także na pył unoszący się nad wioską. – W ręce trzymam woreczki z pyłem, który jest zbierany z balkonów, parapetów, samochodów. Taki pył unosi się nad Tłumaczowem, gdy są ładowane wagony i tym oddychamy na co dzień – dodaje Matuszyk.
Kontrolę w kopalni przeprowadził już Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska. Stwierdzono m.in. przekroczenie norm poziomu hałasu. – Te przekroczenia związane były z załadunkiem kruszywa na wagony. Stwierdziliśmy również emisję niezorganizowaną pyłu o dość dużej intensywności – informuje Beata Merenda z WIOŚ we Wrocławiu.
Dyrekcja kopalni nie chce wypowiadać się przed kamerą. W przesłanym oświadczeniu czytamy, że od miesięcy wprowadzane są zmiany, by zmniejszyć uciążliwość wydobycia.
„Sukcesywnie zwiększa się powierzchnię drogi pokrytej nawierzchnią bitumiczną, w sierpniu 2021 r. została zakupiona nowa polewaczka o dużej wydajności, wzdłuż drogi transportującej kruszywo realizuje się nasadzenia krzewów i roślin” – twierdzi adwokat Andrzej Rajczakowski, autor oświadczenia.
Ponadto kopalnia planuje wydrążyć studnie głębinowe, by usprawnić zraszanie terenu. W rozwiązanie sporu między mieszkańcami a dyrekcją kopalni zaangażowały się władze gminy.
– Bardzo trudno to podzielić, a dla mnie pogodzić. Bo jestem jakby przeciw takiej głębokiej interwencji i ingerencji w środowisko, a z drugiej strony za tym, żeby się rozwijało to podłoże infrastrukturalne i gospodarcze – mówi Jan Bednarczyk, burmistrz miasta i gminy Radków.
– Przede wszystkim nie chcę nikomu odbierać pracy, nie chcę doprowadzać do zamykania zakładu. To nie jest moim celem – w żadnym razie. Chcę, żeby przepisy były stosowane, przestrzegane – mówi Michał Derencz z Tłumaczowa.
Melafir wydobywany w kopalni stosowany jest w budownictwie, szczególnie przydatny przy budowie dróg oraz kolei."
https://wroclaw.tvp.pl/55991050/odkrywk ... tlumaczowa