KS c/a SKPS - runda I

Wszystko co niezwiązane z górami i turystyką
Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 14-12-2007 12:32

Kiedyś na stronie Karkonoskiej Grupy GOPR widniał taki oto tekst:
REGULAMIN
KARKONOSKIEGO PARKU NARODOWEGO

dla zwiedzających

1. Ze względu na unikatowe wartości przyrodnicze Karkonoski Park Narodowy jest udostępniony przede wszystkim dla prowadzenia badań naukowych i zwiedzania.

2. Przebywających na terenie parku obowiązują przepisy ujęte w regulaminie oraz stosowanie się do poleceń pracowników parku i członków Straży Ochrony Przyrody.

3. Poruszanie się po terenie parku jest dozwolone wyłącznie po oznakowanych szlakach turystycznych.

4. Wycieczki zbiorowe mogą zwiedzać park tylko pod kierownictwem kwalifikowanych sudeckich przewodników Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego, pracowników parku oraz osób posiadających pisemne upoważnienie dyrektora parku. Grupa nie może przekraczać 35 osób.

5. Używanie pojazdów mechanicznych i konnych na terenie parku jest zabronione. Nie dotyczy to pojazdów Karkonoskiego Parku Narodowego, WOP, GOPR oraz osób i instytucji posiadających pisemne zezwolenie dyrektora parku.

6. Uprawianie sportu może się odbywać wyłącznie na terenach i szlakach do tego przeznaczonych i oznakowanych. Uprawianie sporu wspinaczkowego może się odbywać tylko po otrzymaniu zgody dyrektora parku.

7. Działalność związana z prowadzeniem badań naukowych winna być zgłoszona i uzgodniona z dyrektorem parku.

8. Na terenie parku zabronione jest wszelkie działanie mogące zmienić lub zniszczyć naturalny krajobraz lub jego elementy, a w szczególności:

a) zaśmiecanie i zanieczyszczanie wód i terenu,

b) usuwanie, niszczenie, uszkadzanie drzew i krzewów, szaty roślinnej, oraz gleby,

c) zbiór roślin, kwiatów, owoców, grzybów, ściółki leśnej i żywicy,

d) zakłócanie ciszy i rozpalanie ognia, za wyjątkiem akcji ratunkowych,

e) wprowadzanie i utrzymywanie zwierząt gospodarskich i psów,

f) chwytanie i zabijanie wszelkich dziko żyjących zwierząt,

g) prowadzenie handlu, umieszczanie napisów, tablic i innych znaków,

h) wydobywanie piasku, gliny, kamieni i minerałów,

i) obozowanie poza miejscami wyznaczonymi przez dyrektora parku,

j) niszczenie tablic, znaków oraz urządzeń turystycznych.

9. Postanowienia niniejszego regulaminu dotyczą również osób i instytucji prowadzących działalność na obszarze parku, a zwłaszcza: zarząd schroniskami i nieruchomościami, obsługę ruchu turystycznego i organizatorów imprez sportowych.

10. Osoby umyślnie naruszające przepisy niniejszego regulaminu podlegają na podstawie art. 28 ustawy z dnia 7.04.1949 r. (Dz. U. nr 25, poz. 180) karze grzywny.

11. Przebywającym w Karkonoskim Parku Narodowym powierza się pieczę nad zachowaniem w stanie nienaruszonym jego przyrody.

Ciekawe na ile ten Regulamin jest dziś aktualny, bo o biletach wstępu nie ma tam mowy, a np. pkt. 3 zakazuje turystom chodzenia po drogach nie oznakowanych znakami szlaku turystycznego, czyli m.in. również odcinkami dróg jezdnych od mostu na Łomnicy ("Kozi Mostek" za Polaną) do "Domku Myśliwskiego", "Samotni" i "Strzechy Akademickiej".
Obrazek

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 14-12-2007 16:50

buba pisze:proponuje zrobic zlot zima a pomiedzy przedstawicielami zwasnionych organizacji pojedynek na sniezki!!!! panowie sie wyzyja, nam bedzie wesolo- obiecuje robic duzo zdjec!!!!!

A ja proponuję latem w wyrobisku Kopalni Kwarcu "Stanisław"

Marcin_SKPS
łazik

Postautor: Marcin_SKPS » 14-12-2007 21:34

w Krobicy*, niech się obrzucają granatami :P

* jedno z miejsc występowania granatów, minerału z grupy krzemianów

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 31-12-2007 19:14

Miłka pisze:Lechu, szkoda mi Ciebie
I vice versa
Miłka pisze:Twoje wypowiedzi świadczą o tym, że straciłeś już radość, spontaniczność i taki prosty (czasami wręcz "dziecięcy") entuzjazm - uczucia, które odczuwam ja i wiele osób przechodzących przez te nieszczęsne płoty w czasie swoich wędrówek
Twoja pierwsza na tym forum wypowiedź natomiast świadczy o infantyliźmie, uleganiu psychologii grupy, a co za tym idzie utracie zdolności do samodzielnego myślenia i obiektywnej oceny niestosownych zachowań w grupie.
Miłka pisze:A może nigdy tego nie doświadczyłeś - jeśli tak, tym bardziej jest mi Ciebie żal
I na odwrót, bo doświadczyłem niejednego, czego sama nigdy nie doświadczysz i nie zrozumiesz. W tym także wielu przykrości, zwłaszcza ze strony środowiska, z którym widać jesteś na tyle silnie związana, że będąc uzalezniona od grupy nie jesteś w stanie dostrzec kierowania się w swym postępowaniu moralnością Kalego. Jak widać zdolna jesteś tylko to wypisywania tekstów charakterystycznych dla klakierów i wazeliniarzy w celu przypodobania się grupie.
Miłka pisze:Mimo wszystko - pozdrawiam ciepło i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
Lepiej zastanów się czy czasami nie za dużo już wypiłaś w tych ostatnich chwilach Starego Roku, że wpierw obrzucasz mnie inwektywami i złośliwościami, a już za chwilę ciepło pozdrawiasz i życzysz samych dobrych rzeczy (dziwne, nieprawdaż?) Zamiast okazywac tu swoistą obłudę i zakłamanie lepiej pomyśl jak sprawić, aby powitanie Nowego Roku było udane i wolne od hipokryzji.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 31-12-2007 21:24

Miłka pisze:No cóż...podziwiam za śmiałą i jakże szybką ocenę mojej osoby...
Coż, takie śmiałe przyznanie się do frajdy jaką sprawia przełażenie przez cudze płoty, na taką a nie inną ocenę niestety zasługuje. Myślę, ze podobne uczucie frajdy mieli na Dolnym Śląsku najpierw Krasnoarmiejcy, którzy też dla frajdy przeskakiwali grupami przez płoty by plądrować i dla frajdy niszczyć dobra, jakie zastali tu po Niemcach, a potem dla frajdy ich zachowania powielali nasi rodzimi osadnicy i grupy szabrowników... Widać coś z tego w ludziach jednak jeszcze zostało. Niestety tak często bywa, że działając w grupie ludzie nie potrafią zrozumieć co robią, zwłaszcza w sytuacji kiedy mają przykład i przyzwolenie lidera ... I to jest przykre.

PS. Ten wątek przeznaczony jest do ataków personalnych na moją osobę. Doskonale rozumiem, że swymi złosliwościami chciałaś mi tu dokuczyć jeszcze w ostatnim dniu Starego Roku. Wątek z życzeniami natomiast jest tu => http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t=1131
Obrazek

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 01-01-2008 15:43

Miłka pisze:Lechu, szkoda mi Ciebie :( ... ... jeśli tak, tym bardziej jest mi Ciebie żal :( ...
...Mimo wszystko - pozdrawiam ciepło i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

Hipokryzja w czystej formie!
Wg mnie ta runda na Lecha :evil:
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

Wróć do „Hyde Park”