Syrioosh pisze:Smutno mi się robi gdy patrzę na zdjęcia, które umieściłem poniżej
Ogólnie Ziemia Kłodzka, okolice między Ścinawką a Radkowem, m.in. Zamek w Ratnie Dolnym, most i wiadukt na nieczynnej linii kolejowej itp.
nasiolkowski pisze:To jest Przełęcz pod Ruprechtickym Spicakiem w Gorach Suchych, miejsce gdzie łączą się szlaki zielony-graniczny, czarny-dojściowy z Andrzejówki oraz narciarski z Andrzejówki na Przełęcz Jugowską. Ztego miejsca mamy bardzo przyjemne podejście na Spicaka.
nasiolkowski pisze:przed wejściem do Schengen w tym miejscu przejścia turystycznego nie było, choć wcześniej było ono tu projektowane. Przejście zlokalizowano jakieś 300 m w kierunku Spicaka, tuż przed podejściem na górę, w miejscu gdzie dochodzi szeroka lesna droga od czeskiej strony.
Lech pisze:W takim razie ja wyskoczę z kolejną zagadką. Fragment jakiej miejscowości uwidoczniłem na fotografii?
Przyznam, że jest nawet bardzo trudna. Napisałem przecież, że wyskoczę z kolejną zagadką. I jest ona faktycznie wyskokowa. Na razie zdradzę tyle, że miejscowość leży w Sudetach Wschodnich.wlkp pisze:Ta zagadka wydaje się być dosyć trudna. Przydałaby się jakaś mała podpowiedź, np. w jakim paśmie szukać tej miejscowości z tą gorzelnią czy co to tam jest z tym kominem.

To nie jest Lądek. Podpowiem, że to zapomniane stare uzdrowisko, znane z kwaśnych wód mineralnych tryskających ze źródła udokumentowanego w połowie XVII wieku. W ostatnich latach kompleks uzdrowiskowy opustoszał, ale planuje się jego odnowienie i wykorzystanie jak za dawnych lat.nasiolkowski pisze:hm....może jest to Lądek Zdrój? Tego typu budowli jest w sudeckich uzdrowiskach dość sporo.

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”