Hazmburk pisze:Gryf pisze:Pomyliłem ze skałką k. Skalnika gdzie tam też był podobny napis.
Podobny napis na skałce koło Skalnika? Masz na myśli skałkę
na Skalniku koło Małej Ostrej (może tę, którą mija się po lewej stronie w drodze od węzła szlaków do punktu widokowego?)?
Tak. Do szczytu jeszcze "kawał" drogi.
Hazmburk pisze: Co to był za napis? Mógłbyś napisać coś więcej? Nie przypominam sobie, żebym na jakiejś skałce widział tam napis lub jego resztki.
Widać resztki jakiegoś napisu ale co tam widniało, nie mam pojęcia. Chciałem tam tym razem uderzyć ale nie miałem czasu.
Hazmburk pisze:Co do ujęcia wody powyżej Wojkowa, to nic Ci na ten temat nie powiem, gdyż - jak już pisałem - nie byłem w tym miejscu. Nie jestem specjalistą od budowli hydrotechnicznych, ale na podstawie zdjęć wydaje mi się, że niespecjalnie różni się ono od wielu innych przedwojennych ujęć.
Nie trzeba być specem aby móc o tym rozmawiać. Nie pisałem o tym miejscu wprost aby potem pewne elementy stamtąd nie zaczęły znikać. (poszukiwacze skarbów)
Hazmburk pisze:A
ta skałka z wykutym napisem to gdzie?
Między Skarbczykiem a Leśniczówką w Wojkowie. Niestety jest problem z odczytaniem drugiej części napisu i trzeba będzie tam pojechać z białym proszkiem lub plakatówkami aby określić kontury.
Hazmburk pisze:Chyba obejdzie się bez tego. Rozumiem, że to jest właśnie ta "tablica" na zachód od Skarbczyka, o której pisałeś? Na skałce jest wykuty napis "Kriegelslehne Damm". Nazwę taką nosiła droga przez Wojenne Zbocze, odbijająca od drogi na Skalnik (obecnie czerwonego i żółtego szlaku) i doprowadzająca w okolice Kamiennej Ławki po zachodnich i południowych stokach Wilczyska. Nazwa drogi jest naniesiona na
wklejonym wcześniej fragmencie Messtischblatta.
OK. Na razie poprzestanę na tej wersji.
Hazmburk pisze:Napisz, ile mniej więcej metrów trzeba iść tą drogą od czerwonego szlaku, żeby dojść do tej skałki?
Nie szedłem nigdy od czerwonego szlaku. Za każdym razem jedynie przecinam tę drogę. Tym razem podchodziłem od Wojkowa. Trafisz bezbłędnie.
Hazmburk pisze:To ten herb na stoku pomiędzy Dragońską Studnią a Skałą Marii Antoniny, o którym pisałeś?
Gryf pisze:Nie zupełnie tam ale tak.
Hazmburk pisze:A gdzie dokładnie?
W prawo od "Kriegelslehne Damm" i caaały czas prosto. Uważaj bo niedaleko K. D. droga się "kończy", trawersujesz dalej zbocze, droga pojawia się i robi się niewyraźna ale zasuwasz po poziomicy i niebawem po lewej mijasz nad sobą "G. S. E." i Skałę M.A. i dalej przecinką idziesz w kierunku skałki z Herbem.
Hazmburk pisze:Producenci map nie są w stanie objechać każdej drogi i sprawdzić każdego kawałka lasu. Niestety, jest to technicznie i ekonomicznie niewykonalne.
Producentom map w wielu przypadkach się nie chce.
Hazmburk pisze:W Planie i tak w dużej mierze to robią (jeżdżą na rowerach), poza tym też korzystają z informacji wielu różnych osób, którzy dzielą się takimi danymi.
Ale nie zawsze słuchają. Albo słuchają a drugim uchem wypada.
Hazmburk pisze:Gdyby nie oni, Ty też nie wiedziałbyś o wielu ciekawostkach znajdujących się w górach, gdyż wiele z takich obiektów pojawiało się na mapach Planu po raz pierwszy w polskiej literaturze.
Na razie ekipy z Planów niech zajmą się m.in. niwelowaniem "kobył" na swoich mapach. Po raz pierwszy w polskiej literaturze naniosłeś na mapę skałki, o których wcześniej rozmawialiśmy.

Hazmburk pisze: Jeśli masz możliwość poprawienia map i przysłużenia się innym turystom - zrób to. Tylko informacje muszą być ścisłe.
Kiedyś próbowałem to robić i nie tylko ja. Dziś straciłem zapał bo ręce mi opadły bo odnosiłem wrażenie, że rzucam grochem o ścianę. Maile bez odpowiedzi i historia z panią, z którą tam w Wydawnictwie rozmawiałem.
Tak, znasz takich więcej w tamtych stronach? Sądzę, że to właśnie z jego powodu naniesiono go na mapę.
Hazmburk pisze:Mógłbyś opisać, co to konkretnie są za błędy? Pytam z czystej ciekawości...
Np. lokalizacja ruin chatki i źródła w rezerwacie Puszcza Śnieżnej Białki. Brak naniesionego najstarszego drzewa w Sudetach wschodnich po polskiej stronie, które znajduje się nad Duktem nad Spławami niedaleko Rezerwatu. W okolicach Żabnicy k. Waliszowa na mapie są zaznaczone krzyże zamiast ruin itp itd .
Hazmburk pisze:Z tą drobną uwagą, że akurat Góry Bialskie znajdują się w "obszarze działalności" Planu wrocławskiego.
Co nie zmienia faktu, że obie załogi lubują się w błędach. Oglądając niektóre mapy odnoszę wrażenie, że może w niektórych miejscach lepiej byłoby zostawić białą plamę i zaznaczyć tam smoki i potwory.
Przypominasz sobie mapę Ziemi Kłodzkiej jakiegoś wydawnictwa, która była opisana jako Kotlina Kłodzka?

Hazmburk pisze:O jakich dwóch wymienionych przeze mnie mapach piszesz? Skąd informacja, że imieniem Friedricha Ludwiga Jahna nazwano źródło na Ślęży? SGTS podaje sprzed 1945 r. tylko jedną nazwę "Sankt Johann Quelle".
https://picasaweb.google.com/1051244731 ... 8153078626 - To nie jest tablica wykonana przez PTTK, Lasy Państwowe, Park czy Tow. Ślężańskie.
http://fotopolska.eu/404165,foto.html?o=b98464
SGTS jest tak nasycone błędami nieścisłościami i brakami, a zwłaszcza w temacie Masywu Ślęży, że włosy stają dęba! Zwróć uwagę na bibliografię przy tym haśle!

Plan przestał być dla mnie autorytetem w tym temacie!
Prawdopodobnie życia nam obu mogłoby braknąć aby rozwikłać błędy i zagadki fundowane przez wiele tomów SGTS.