Doradźcie mi, proszę...

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
gar
stary wyga

Postautor: gar » 07-02-2006 18:43

kiedy wypadek jest losowy, czyli winnych nie ma, odszkodowaniem i naprawą szkód powinno zająć się państwo - TO SŁOWA LECHA
Sam sobie za nich płać. Ludzie którzy idą w góry powinni być ubezpieczeni - tak jest w całej cywilizowanej Europie.
Tymi słowami pokazałeś, że jesteś klasycznym przejawem betonu komunistycznego - MNIE SIĘ NALEŻY

Gar stawia relacje między państwem a społeczeństwem po prostu na głowie. W jego mniemaniu ludzie mają być dla państwa i urzędników państwowych, a nie państwo i jego urzędy dla ludzi.
Ja tego nie napisałem, to jak zwykle Twoja udziwniona interpretacja.
J.P

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 07-02-2006 19:26

gar pisze:kiedy wypadek jest losowy, czyli winnych nie ma, odszkodowaniem i naprawą szkód powinno zająć się państwo - TO SŁOWA LECHA
Sam sobie za nich płać. Ludzie którzy idą w góry powinni być ubezpieczeni - tak jest w całej cywilizowanej Europie.
Tymi słowami pokazałeś, że jesteś klasycznym przejawem betonu komunistycznego

Gar tu pokazał, że jest kłamczuchem i arogantem. Jak zwykle posuwa się do manipulowania wplecionymi moimi słowami w pewien kontekst, tak żeby mogły być w sposób jemu odpowiadający odpowiednio zinterpretowane. Kochani! Sami możecie porównać i ocenić, że to co napisałem zostało przez gara naciągnięte. Nigdy i nigdzie nie twierdziłem, że wybierając się w góry nie mamy się ubezpieczać. Przeciwnie. Zawsze dbam o to, aby uczestnicy wycieczek organizowanych i prowadzonych przeze mnie społecznie w góry (i nie tylko) byli ubezpieczeni. Natomiast wypadki losowe mogą zdarzyć się wszędzie, nawet w drodze do specjalistycznego sklepu, gdzie udajemy się w celu kupienia nowego plecaka.
Obrazek

gar
stary wyga

Postautor: gar » 07-02-2006 20:45

Jak się Lechowi coś w dyskusji nie podoba to od razu wiadomo, że druga strona to arogant, kłamczuch, beton, niewolnik a w najlepszym wypadku gość po prostu manipuluje słowami. Dla Lecha norma.
A tak w kwesti ustawy ciekawe, czy jak wprowadzą nowe prawa w jakimkolwiek zakresie to jeśli Ci się nie spodobają to stwierdzisz, że są głupie itp. i będziesz je obchodził. Znam niektórych o bardzo podobnej postawie, którzy twierdzą: Jestem katolikiem ale przykazania 3, 6 i 9 nie uznaję. Jakbym widział Ciebie. Wybiorę z ustaw to co mi się podoba, a reszta na złom, bo jest sprzeczna z moimi koncepcjami.
Założyłeś z kolegami PTS więc możesz napisać nową ustawę, zebrać podpisy i wysłać do Sejmu - będą musieli ją rozpatrzyć.
Ale po co, to i tak nic nie da, w Sejmie rządzi przewodnickie lobby itd. - to będzie odpowiedź Lecha i dalej będzie sie on użalał jak to źle i niczego sam nie będzie próbował zmieniać.
J.P

jm
tramp

Postautor: jm » 08-02-2006 08:45

Do wczorajszego posta dodam kolejny sposób na zmianę wskazywanych przez LECHA wypaczeń (post z poniedziałku)
Przytłaczająca większość ZORGANIZOWANYCH imprez turystyki kwalifikowanej, jak m.in. letnie obozy wędrowne, rajdy górskie itp., przed wprowadzeniem tych idiotycznych przepisów była prowadzona społecznie przez wykwalifikowanych działaczy różnych stowarzyszeń - instruktorów, przodowników turystycznych itp. kadrę, a nie przez biura podróży.

Parlamentarzyści z Wielkopolski i Dolnego Śląska mogą popierać inicjatywy PTT i PTS oraz PTK.
PTT Statut;
§ 8 Rozdział II. Cele i środki działania
7. szkoli przewodników górskich,
10. współdziała z organami państwowymi, samorządowymi i innymi organizacjami w sprawie realizacji celów PTT,
PTS Statut;
Rozdział II. Cele działania
§6 1. PTS realizuje poznawanie turystyczne wszelkich terenów krajobrazowych a także historii i kultury ziem nizinnych i górskich oraz upowszechnienie wiedzy o tych terenach; lecz głównie w odniesieniu do Sudetów.
Rozdział III. Sposoby działania
§7 2. PTS współdziała w sprawie realizacji celów z organizacjami państwowymi i kulturotwórczymi.

Jak na razie w cieniu PTT-K i PTT działalność prowadzi PTK które w Statucie w §9 też zapisało;
Towarzystwo urzeczywistnia swoje cele statutowe przez następujące środki działania:
a) organizację kształcenia i doskonalenia kadry turystyczno – krajoznawczej, ...
j) ścisłą współprac ę ze wszelkimi organizacjami, w tym równie ż politycznymi i wyznaniowymi, mającą na celu zapewnienie drożności efektów działań wychowawczych i szkoleniowych Towarzystwa na arenie państwa prawnego.

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 08-02-2006 21:32

gar pisze:A tak w kwesti ustawy ciekawe, czy jak wprowadzą nowe prawa w jakimkolwiek zakresie to jeśli Ci się nie spodobają to stwierdzisz, że są głupie itp. i będziesz je obchodził.

Obchodzenie głupiego prawa nie jest żadną hańbą, ani też niczym nowym. Pokazał to już prosty chłop Michał Drzymała, który poradził sobie z pruską machiną urzędniczą i ją ośmieszył przed całym światem. Tak samo można obejść i wykpić drapieżne prawo sankcjonujące przewodnickie monopole w polskich górach. Są na to dziesiątki sposobów.