Che Guevara i koszulki

Wszystko co niezwiązane z górami i turystyką
Terror.zone
łazik

Postautor: Terror.zone » 07-08-2008 21:40

buba pisze:napisalam "idee" a nie ich realizacja. Kazda rewolucja i wojna jest krwawa, paskudna i niesprawiedliwa, niezaleznie jak szczytne byly poczatkowe idee..

wiele postaci historycznych, uznanych za bohaterow narodowych, naszych i w innych krajach rowniez mordowalo innych ludzi, przelewalo krew w sprawach slusznych, mniej slusznych a czasem zupelnie bezsensownie.. a my teraz mamy ich ulice i pomniki i nikt sie nie burzy.. wiec np. mnie obecnosc che na koszulkach nie dziwi i nie bulwersuje..

jesteś głupia i nie masz bladego pojęcia o tym co piszesz dziecko.

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 07-08-2008 21:42

Terror.zone pisze:jesteś głupia

Terror! To już poniżej pasa - niezależnie od tego, czy poglądu Buby są dobre, czy złe.
:evil:

Terror.zone
łazik

Postautor: Terror.zone » 07-08-2008 23:57

Nazywam rzeczy po imieniu.Wiesz,Hitler też chciał dobrze..
Rozumiem jednak żeby w przyszłości ubrać to w jakieś eufenizmy..

Awatar użytkownika
buba
obieżyświat

Postautor: buba » 08-08-2008 09:51

Terror.zone pisze:
buba pisze:napisalam "idee" a nie ich realizacja. Kazda rewolucja i wojna jest krwawa, paskudna i niesprawiedliwa, niezaleznie jak szczytne byly poczatkowe idee..

wiele postaci historycznych, uznanych za bohaterow narodowych, naszych i w innych krajach rowniez mordowalo innych ludzi, przelewalo krew w sprawach slusznych, mniej slusznych a czasem zupelnie bezsensownie.. a my teraz mamy ich ulice i pomniki i nikt sie nie burzy.. wiec np. mnie obecnosc che na koszulkach nie dziwi i nie bulwersuje..

a ty jestes po prostu zalosny.. zabraklo ci argumentow?? nie potrafisz wyrazic swoich przemyslen za pomoca slow?? to bardzo mi przykro.. przechodzac do wyzwisk ( a na zywo pewnie i do piesci) ludzie zwykle okazuja swoja bezsilnosc i brak wiedzy na temat dyskusji.. jak sie nie ma nic sensownego do powiedzenia w temacie czasem lepiej sie wycofac z dyskusji z honorem...

Taja pisze:"Opowieści motocyklowe" obejrzeć warto.

zarabisty film.. ogladalam go kilka razy!! moc przezyc taka podroz!! jednak byl nakrecony troche jednostronnie.. pokazujac che wrecz jako bohatera narodowego ktory chce walczyc z wszelakim zlem tego swiata.. a ze potem wslawil sie jako morderca ? wedlug mnie prawda jak zwykle lezala gdzies posrodku..
"ujrzałam kiedys o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną.. cała reszta jest wynikiem , że ją wybrałam"

http://picasaweb.google.pl/topeerz (biedronka.buba, osiolek.widmo)
http://www.biedronka-buba.fotosik.pl

Gość

Postautor: Gość » 08-08-2008 10:11

buba pisze:
Terror.zone pisze:

a ty jestes po prostu zalosny.. zabraklo ci sensownych argumentow?? nie potrafisz wyrazic swoich przemyslen za pomoca slow?? to bardzo mi przykro.. przechodzac do wyzwisk ( a na zywo pewnie i do piesci) ludzie zwykle okazuja swoja bezsilnosc i brak wiedzy na temat dyskusji.. jak sie nie ma nic do powiedzenia w temacie czasem lepiej sie wycofac z dyskusji z honorem ;)

Ja całkowicie zgadzam się z Terror.zone o wielu rzeczach nie masz kompletnego pojęcia a piszesz i chcesz uchodzić za gwiazdę i wygląda
to tak jakby 7-letnie dziecko rozmawiało o sprawach ludzi dojrzałych.

Rafał

Awatar użytkownika
buba
obieżyświat

Postautor: buba » 08-08-2008 10:34

znaczy tylko wasze zdanie jest wlasciwe a kazdy kto uwaza inaczej jest glupi i dziecinny.. to sie chyba wlasnie najlepsze poczatki "fanatyzmu" ;)

lepiej byscie obydwaj napisali cos na temat a nie tylko podkreslali jacy jestescie dojrzali i obeznani w kazdej sprawie..
"ujrzałam kiedys o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną.. cała reszta jest wynikiem , że ją wybrałam"

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 08-08-2008 10:51

Tylko w tym przypadku jest już Bubo bardzo blisko do rewizjonizmu historycznego. Idąc takim nurtem mogę zacząć wnioskować że Adolf Hitler był w sumie romantycznym bohaterem w walce z ogarniającym Europę bolszewizmem. W tym przypadku Bubo prawda tez Twoim zdaniem leży po środku? Czyli zamiast 6mln potomków Abrahama zginęło 3 mln?
Co przez to rozumiesz? Przecież mamy dowody na to kim był Che. I tu nie chodzi o to kim był bo to wiemy, tylko dlaczego i jakim sposobem udało mu się zamaskować to drugie "ja" i stać się symbolem buntującej się młodzieży.
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

Awatar użytkownika
buba
obieżyświat

Postautor: buba » 08-08-2008 11:26

Raubritter pisze: tylko dlaczego i jakim sposobem udało mu się zamaskować to drugie "ja" i stać się symbolem buntującej się młodzieży.[/b]

też sie zastanawiam dlaczego wlasnie on trafil na rozne gadzety , a nie jakies inny komunistyczny rewolucjonista.. moze barwne zycie przed rewolucja? moze romantyzm podrozy przez ameryke? moze to ze mlodo zginal przez co niezdazyl sie az tak bardzo pograzyc jak inni ktorzy byli u wladzy dlugie lata?? ciekawy jest problem ktory poruszyles.. moze go po prostu ktos dobrze wypromowal a z braku innych symboli sie przyjelo??

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 08-08-2008 11:52

buba pisze:też sie zastanawiam dlaczego wlasnie on trafil na rozne gadzety , a nie jakies inny komunistyczny rewolucjonista.. moze barwne zycie przed rewolucja? moze romantyzm podrozy przez ameryke? moze to ze mlodo zginal przez co niezdazyl sie az tak bardzo pograzyc jak inni ktorzy byli u wladzy dlugie lata?? ciekawy jest problem ktory poruszyles.. moze go po prostu ktos dobrze wypromowal a z braku innych symboli sie przyjelo??

Moim zdaniem po prostu został wypromowany przez samych ludzi - mniej lub bardziej związanych z lewą strona polityczną ale i przez samą młodzież która w wielu przypadkach nie wie co ma na koszulce a kupuje ją bo chce być cool. Dlaczego inni komuniści nie trafili na gadżety? Bo im budowano pomniki i mauzolea. Cały czas jednak nie rozumiem pewnego przyzwolenia które ma miejsce w naszych kraju na przedstawianie komunistycznych symboli. Oficjalne propagowanie treści komunistycznych i faszystowskich jest zabronione. Wyjdź w koszulce z sierpem i młotem na ulice a mijani ludzie wcale na ciebie nie zwrócą uwagi. Wyjdź w koszulce ze swastyką a cię zadziobią. Mentalność ludzi? Brak wiedzy historycznej u młodego pokolenia Polaków? Z takich ciekawostek - u nas w Poznaniu jest pub i nazywa sie "Proletariat". Z szyby wystawowej patrzy na nas wielka głowa towarzysza Lenina i uderzają jakieś hasła propagandowe. I się pytam - o co w tym wszystkim chodzi?
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

maluch
tramp

Postautor: maluch » 08-08-2008 13:57

ciekawy jestem w jakim kraju on zaczął trafiać na koszulki i w jakich latach to się zaczęło. Jakiś powód musiał być, że Lenin trafił na pomniki a Che na młodzieżową odzież..

ja osobiście koszulki z Che bym nie nosił, nie zasłużył na miano mojego idola, a kogo innego reklamował na sobie nie będę ;) jak bym chciał symbol wolności to wolałbym innego poszukać a nie czyjąś gębę ;) nie popieram kultu jednostek, niezależnie czy to krwawy rewolucjonista czy prowincjonalny boys-band..

chciałem też zwrócić uwagę, że moglibyśmy też zadbać o pewną kulturę na forum.. jak nie zgadzam się z jakimiś poglądami mogę to wyrazić, ale obrażanie, wyzywanie drugiej osoby jest chyba nie na miejscu.. jak tego się nie ukróci to się skończy jak na innych forach gdzie każda dyskusja kończy sie stekiem obelg i wyzwisk.. czy o to chodzi?? na każdy temat można spokojnie pogadać

Awatar użytkownika
tomuch
obieżyświat

Postautor: tomuch » 08-08-2008 15:35

Raubritter pisze:Z takich ciekawostek - u nas w Poznaniu jest pub i nazywa sie "Proletariat". Z szyby wystawowej patrzy na nas wielka głowa towarzysza Lenina i uderzają jakieś hasła propagandowe.

we Wro na rynku o (nie)wdzięcznej nazwie PRL ;) facjaty Bieruta, Lenina, Gomułki czy Stalina są na porządku dziennym... ale nie powiem, żeby mi to jakoś strasznie przeszkadzało...

jak byłem jeszcze młody (heh 8) ) to nosiłem na plecaku niewielką naszywkę z podobizną Che... dlaczemu? o ile dobrze pamiętam to tylko dlatemu, że podobały mi się te rysy twarzy... raczej nie była to sprawa ideologiczna...
i może to jest jakiś klucz do rozwiązania sprawy... ostatnio przeprowadzałem badania na temat atrakcjonizmu wśród dzieci i młodzieży... trochę smutne jest to, że już od najmłodszych lat wpaja się dzieciom, że atrakcyjność zewnętrzna jest jedną z najważniejszych spraw... a gdy te wyjdą w świat pod tym względem klasyfikują innych ludzi... a taka ikona Che jest sama w sobie dosyć ładna, hm?
Oko wszystko widzi

W góry, w góry miły bracie!
Tam przygoda czeka na Cię!

http://www.picasaweb.google.pl/tomuch.be

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 08-08-2008 17:22

No właśnie. Popkultura jest bardzo niesprawiedliwa. Himmler był ponoć bardzo przystojnym mężczyzną, mimo że rysy twarzy miał nie latynoskie

maluch
tramp

Postautor: maluch » 08-08-2008 17:44

a jaki przystojny był młody stalin!! tylko zbrzydł na starość ;) a historia go niedoceniła ;)

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 08-08-2008 18:59

maluch pisze:a jaki przystojny był młody stalin!! tylko zbrzydł na starość ;) a historia go niedoceniła ;)

wirek pisze:No właśnie. Popkultura jest bardzo niesprawiedliwa. Himmler był ponoć bardzo przystojnym mężczyzną, mimo że rysy twarzy miał nie latynoskie

Ale nikt z nas nie wątpi, że za taką sytuację nie możemy winić Che. :lol:
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

Awatar użytkownika
buba
obieżyświat

Postautor: buba » 08-08-2008 20:39

Raubritter pisze:Z takich ciekawostek - u nas w Poznaniu jest pub i nazywa sie "Proletariat". Z szyby wystawowej patrzy na nas wielka głowa towarzysza Lenina i uderzają jakieś hasła propagandowe. I się pytam - o co w tym wszystkim chodzi?

te knajpy w klimatach komunistycznych sa chyba w wiecej miejscach- w hajnowce jest np taka "u wołodii" i wszedzie tam stoja popiersia lenina wisza i plakaty w stylu "podaj cegle", Wydaje mi sie ze zarowno wlasciciel tej knajpy jak i klienci nie sa zagorzalymi komunistami a lenin to wcale nie ich idol. Chyba wlasciciel zakladajac taka knajpe kieruje sie tym ze taki wystroj bedzie ciekawy, inny i moze to przyciagnie klientow swoja specyficznoscia. A jesli chodzi o klientow ktorzy tam przychodza? ciekawe jest poogladac rozne stare plakaty i posmiac sie z niektorych hasel. To ze ktos bywa w takiej knajpie nie znaczy ze identyfikuje sie ze zbrodniami stalina w łagrach.. chyba niektorzy podchodza do tego jako do sprawy historycznej, tak jak sa na ukrainie knajpy kozackie czy w malborku chlopak przebrany za krzyzaka podaje piwo na festynie. Jest to chyba dazenie do jakiejs orginalnosci- ilez moze byc knajp w stylu mysliwskim czy stylizowanych na "chlopskie jadlo".

moze to chec bycia kontrowersyjnym- we lwowie jeden gosc zalozyl dwie knajpy- jedna stylizowana na kryjowke UPA, a druga w stylu sado-maso.. O tym sie mowi, zle czy dobrze, ale budzi jakies emocje i nie jest obojetne..

a ze ponoc ludzie z mniejsza agresja podchodza do sierpa i mlota niz do symboli hitlerowskich? moze tak jest ze sierp i mlot kojarzy sie z historia ktora juz przeminela a swastyka jednak nadal w naszych czasach jest zywa jako symbol neofaszystow i roznych bojowek nacjonalistych??

choc do mojej czapki "budionówki" czesc starszych ludzi podchodzilo z duza rezerwa, jeden dziadek nawet mnie poprosil zeby ja zdjela w jego domu.. ja ją kupilam bo podobal mi sie ksztalt, nie przez sympatie do jakiegos ruskiego generala,nawet dokladnie nie wiem gdzie ,kiedyi za co walczyl.. mnie sie podobal czubek na czapce i tyle. I wiekszosc mlodych tez podchodzilo do tego na zasadzie "ale fajna smieszna czapka". Moze pokolenie dzisiejszych nastolatkow do komunizmu podchodzi wlasnie w podobny sposob? dla nich to juz taka sama historia jak kosciuszko , tatarzy i krzyzacy

Wróć do „Hyde Park”