Taja pisze:A nawet możesz i 41 km. Powodzenia.
Oczywiście, długość trasy zależy od wielu czynników. Osobiście uważam, że standartowa odległość na wycieczkę całodniową to odcinek od 18 do 28 km.
Owszem bywam też na krótszych trasach, na przykład wsiadamy po południu w samochód i wchodzimy na Ślężę czy też pokonujemy jakiś inny szlak tzw. nizinny w okolicach Wrocławia.
Jednakże trasa powyżej 30 km oznacza nad trasę w stosunku do standartu i jest uwarunkowana innymi czynnikami: wspaniałą pogodą i chęcią wędrowania po górach dłużej niż 8 godzin czy pomysłem na przejście jakiegoś większego pasma. Dla przykładu kiedyś bardzo dawno temu
w czasach przed unijnych w jakiś sobotni wieczór spotkałem na Smrku Hranicznym Czechów co rozkładali tam tropik aby po długim dniu zakosztować noclegu w lesie na karimacie tylko pod tropikiem.
Okazało się, że przeszli trasę od Biłej Vody, czyli pokonali w jeden dzień całe pasmo Rychlebów. Co ciekawe mieli niby duży plecak ale tak naprawdę nie różnił się od dużego. To doświadczenie pokazało mi, że można z sukcesem wybrać się na dwa dni w góry i na plecach nie mieć wielkiego plecaka. A pomysł zainspirował mnie aby po polskiej stronie przejść prawie całe Rychleby tzn. od Złotego Stoku do Kowadła z noclegiem na polu namiotowym w Bielicach. Pierwsza próba była nieudana, plany pokrzyżowała burza w Lądku ale po burzy wlazłem jeszcze na Smrka Hranicznego, czyli w Jeden dzień dwie ważne góry Javornik Wielki i Smrk Hraniczny. Druga próba zakończyła się sukcesem, świadomie skończyliśmy na Kowadle z powodu dość krótkiego wrześniowego dnia. Później już nie wracałem do tak szalonego pomysłu ale może za jakiś czas przejdę w jeden dzień Rychleby od Javornika na Smrk Hraniczny i w dół do Ramzovej.