48. Ogólnopolski Zlot Sudeckich PTG PTTK

Coś się gdzieś dzieje ciekawego? Jeżeli wiesz o jakiejś imprezie, sam ją organizujesz albo chciałbyś zorganizować - daj znać!
Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

48. Ogólnopolski Zlot Sudeckich PTG PTTK

Postautor: Lech » 28-08-2009 11:09

Klub Turystyki Górskiej "Łazek" O/PTTK Wrocław Fabryczna
Delegatura Sudecka KTG ZG PTTK
Schronisko PTTK "Na Śnieżniku" im. Zbigniewa Fastnachta
Zapraszają w dniach od 16 do 18 października 2009 roku, na:
48 Ogólnopolski Zlot Sudeckich Przodowników Turystyki Górskiej PTTK

Cele Zlotu:

* zapoznanie uczestników Zlotu z życiem królewny Marianny Orańskiej, w związku z ogłoszeniem na Dolnym Śląsku roku 2010 Rokiem Marianny Orańskiej;
* zapoznanie uczestników Zlotu z działalnością Solidarności Polsko-Czesko-Słowackiej w Masywie Śnieżnika, w związku z przypadającą w tym roku rocznicą jej powstania;
* przedstawienie uczestnikom Zlotu sylwetki Zbigniewa Fastnachta, patrona Schroniska "Na Śnieżniku", wieloletniego kierownika tego obiektu, przewodnika i przyjaciela wszystkich ludzi gór;
* integracja środowiska przodowników turystyki górskiej;
* wymiana doświadczeń turystycznych.

Informacje o Zlocie również na stronach KTG "Łazek": http://www.lazekwroclaw.republika.pl
Program Zlotu:

16.X.09 (piątek)

- spotkanie uczestników Zlotu w Międzygórzu o godz. 11.30 przed Oddziałem PTTK z przewodnikiem kol. Bogusławem Steckim, zwiedzanie obiektów związanych z Marianną Orańską, przejście do Schroniska PTTK "Na Śnieżniku", zakwaterowanie

- prelekcje programowe, egzaminy przodownickie;

17.X.09 (sobota)

- wycieczki górskie na Trójmorski Wierch (nowa wieża widokowa) oraz na Śnieżnik (wschód lub zachód słońca) - szczegóły uzależnione od pogody, zostaną podane na miejscu,

- obrady zlotowe, podjęcie uchwały; watra przodownicka;

18.X.09 (niedziela)

zakończenie Zlotu, rozejście uczestników własnymi trasami, powrót do domu.
Uczestnictwo w Zlocie:

W Zlocie mogą uczestniczyć Przodownicy TG PTTK (a w miarę wolnych miejsc także inne osoby) po przesłaniu wypełnionej Karty zgłoszenia na adres Biura Zlotu (listownie) lub Kierownika Biura Zlotu (elektronicznie), oraz wpłacenia wpisowego w wysokości 170 zł od osoby na konto bankowe Oddziału PTTK Wrocław Fabryczna, przekazem pocztowym lub gotówką w kasie Oddziału.

Termin zgłoszeń do 25 września 2009 roku. O przyjęciu na Zlot decyduje kolejność zgłoszeń.

=> http://ktg.pttk.pl/index.php?mod=news&a ... 1249814190

==========================================================

Pozwolę sobie stwierdzić, że 170,- zł od osoby za dwie osobo-doby to stanowczo za drogo. Za te same pieniądze można w tym terminie, bo to przecież poza sezonem, spędzić cztery dni, w agroturystyce z dobrym żarciem. A w programie Zlotu nic wartego szczególnej uwagi, czego byśmy nie znali, po prostu nie ma. W I połowie sierpnia, a więc w pełni sezonu, przebywałem grupą z naszego Klubu Sudeckiego w Szczepanowie koło Lubawki za niecale 50,- zł na dobę z wyżywieniem (śniadania i obiadokolacje) w porządnych warunkach. Żarcia było tyle, że można było sobie uszykować posiłek na trasę wędrówki. Tu są moje fotki z tej imprezy => http://picasaweb.google.pl/lrugala/LatoWSudetach2009
Jeżeli się wybiorę w Masyw Śnieżnika, z mniejszą grupą w październiku, i też skorzystam z agroturystyki. Mam kilka tanich miejsc na oku, także po czeskiej stronie. W zeszłym roku byliśmy grupą koło Stronia Śl. Moje fotki => http://picasaweb.google.pl/Klubsudecki/ ... dNieNikiem

Taka jest moja opinia. Oczywiście jeśli kogoś zainteresuje program Zlotu, niech tam się wybierze.
Obrazek

tomaszll
obieżyświat

Re: 48. Ogólnopolski Zlot Sudeckich PTG PTTK

Postautor: tomaszll » 28-08-2009 12:35

Lechu,

Bardzo cieszę się, że propagujesz agroturystykę. W obecnej chwili jest to jedno z najlepszych rozwiązań na turystykę w Polsce. Fajnie, że na agroturystykę docierają prawdziwi turyści z Klubu Sudeckiego, że właściciele agroturystyk mogą zobaczyć, że nie tylko mają typowych gości co chcą przyjechać i siedzieć przez cały czas na miejscu ale również gości aktywnie uprawiających turystykę górską. To bardzo cieszy.

Pamiętam jakieś 4 lata ogromne zdziwienie na pewnej sympatycznej agroturystyce w Górach Sowich, że dotarliśmy na miejsce przez góry i na drugi dzień również przez Wielką Sowę powrót.
A standart agroturystyki bardzo dobry, wygodne, ładne pokoje, dostęp do kuchni i sporo tzw. przewodników do poczytania w formie papierowej.
W pokoju oczywiście telewizor ale nie było przymusu oglądania więc nawet nie podłączyliśmy do kontaktu.

Może za jakiś czas zanocuję w tych obiektach gdzie nocowałeś podczas imprez Klubowych. Dziękuję serdecznie za bardzo dobre namiary na sprawdzone obiekty.

Co do PTTK to niech sobie robią co chcą, organizują spotkania w obiekcie o którym można poczytać w innym miejscu, że chodzą długie karaluchy i są osoby, które pamiętają wielki kocioł z tłustą herbatą.

Ja z definicji omijam obiekty PTTK, kiedyś nawet byłem członkiem ale składki przestałem opłacać po roku pod wpływem
pozytywnych doświadczeń związanych z PTSM.
PTSMy-y oferowały bardzo niską cenę i lepszą jakość usług, w przypadku
schronisk sezonowych był taki okres że za 1 nocleg w obiekcie PTTK
było aż 10 noclegów w sezonowych PTSM.
Te składki i roczna przynależność do PTTK to takie błędy wczesnej młodości. Na szczęście miało to miejsce bardzo dawno w czasach przed agroturystycznych.

Podczas tego lata miałem przyjemność zakosztować turystyki w Szwecji. Zobaczyłem jak wyglądają schroniska i stacje turystyczne w tym przepięknym kraju. Jak wszystko odbywa się na bardzo wysokim poziomie. W schroniskach czyste toalety, piękny wystrój, doskonała atmosfera, sauna wliczona w cenie i jednocześnie ładny skromny z zewnątrz drewniany budynek schroniska Oprócz tego jak nie chcesz nocować w obiekcie to możesz korzystać ze wszelkich urządzeń (na przykład kuchni turystycznej) i rozbić namiot obok za niewielką opłatą.
Zupełnie inny temat to Parki Narodowe w Górach Skandynawskich na północy Szwecji. Ogrom Alp, wielkość Karpat czy dzikość Gorganów blednie w porównaniu z tamtym rejonem.

A na stacjach turystycznych oprócz tradycyjnie studentów sporo ludzi wiekowych. I co jeszcze w Szwecji istnieją i mają się nieźle Twoje ulubione schroniska młodzieżowe, w których znowu nocowało sporo ludzi
w średnim wieku.

To porównanie szwedzkich obiektów turystycznych z polskimi firmowanymi znaczkiem PTTK jest tragiczne dla tych drugich.
Pamiętam na tym forum chociażby dyskusję o regulaminie schronisk
PTTK, wyszło z tego że jest to niestety bardziej teoretyczny zapis.
I niestety nasuwa się bardzo ostre porównanie:
ta wyprawa utwierdziła mnie w przekonaniu, że PTTK to trup, który wydaje cuchnący odór podczas rozkładu.

Dla mnie symbolem PTTK jest schronisko na Ślęży gdzie herbatę podaje się w ohydnym plastiku tak jak w barze pod dworcem a potencjał tego miejsca jest na bardzo piękną restaurację zarówno dla bogatych jak i klientów o małym zasobie portfela. Niestety ten potencjał marnuje się od lat.
Ostatnio zmieniony 12-09-2009 08:51 przez tomaszll, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rafhak
obieżyświat

Postautor: rafhak » 28-08-2009 22:39

Czyli już stoi wieża na Trojmorskim Wierchu?

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 29-08-2009 13:56

tomaszll pisze:
Ta wyprawa utwierdziła mnie w przekonaniu, że PTTK to trup, który wydaje cuchnący odór podczas rozkładu.

tak, a karawana jedzie dalej, mimo że psy ciągle szczekają.

. Zobaczyłem jak wyglądają schroniska i stacje turystyczne w tym przepięknym kraju.

i jakie mają ceny... nie wiem czy niższe czy wyższe od norweskich, ale gdyby były w podobnej, to mogę się z czystym sumieniem założyć, że 90% osób z tego forum by podziękowało i nie skusiło się na czyste toalety i na saunę (bo przecież w góry jedziemy po to, żeby iść do sauny)...

Co do PTTK to niech sobie robią co chcą, organizują spotkania w obiekcie o którym można poczytać w innym miejscu, że chodzą długie karaluchy i są osoby, które pamiętają wielki kocioł z tłustą herbatą.

no własnie - to oni organizują, ty tam nie idziesz, to po co w ogóle się czepiasz? tzn - wiem po co - żeby sobie przypomnieć ulubiony temat i pogłaskać się z Lechem - ale jeśli ktoś chce wydać tyle kasy na taką imprezę to g... ci do tego, co już zresztą wielokrotnie pisałem w tematach odnośnie schronisk i miejsc noclegowych.
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 30-08-2009 22:10

tomaszll pisze:Dla mnie symbolem PTTK jest schronisko na Ślęży

Czy tej tezie nie przeczy informacja na drzwiach tego obiektu, że nie obowiązuje w nim regulamin schroniska PTTK?

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 30-08-2009 23:18

to pewno będzie kolejny argument na nie :D

nota bene nie jest to schronisko, a dom turysty. różnica spora...
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 06-09-2009 00:03

Myślę, że niewiele chciano zrozumieć z mojej wypowiedzi.

A przekaz był prosty.

Uważam obecnie agroturystykę za najlepsze rozwiązanie na turystykę w Polsce-oczywiście można mieć odmienne zdanie. Nasze schroniska PTTK w porównaniu z podobnymi obiektami w Szwecji wypadają gorzej niż bardzo źle.

Obiekt na Ślęży jak go nazywać jest obiektem PTTK i ma kompletnie zmarnowany potencjał.

A turystyka w Szwecji jest dla nas dostępna. Trochę w tym temacie zostało napisane w innym wątku.
http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t=1941

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 06-09-2009 19:56

Pudelek pisze:jeśli ktoś chce wydać tyle kasy na taką imprezę to g... ci do tego
Czy ktoś tu komuś zabrania wydawania kasy? Pewnie byś chciał tu pełnić rolę cenzora i usuwać posty, które zawierają informacje o możliwościach skorzystania z korzystniejszych i tańszych propozycji, nieprawdaż? A popisując się bezczelnymi zwrotami w rodzaju "g... ci do tego" okazujesz kompletny brak zrozumienia roli forum dyskusyjnego - że to jest właśnie miejsce do wyrażania opinii m.in. na temat bazy noclegowej czy kosztów i świadczeń jakie oferują organizatorzy imprez turystycznych. I to nie tylko opinii pozytywnych, ale również negatywnych.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 08-09-2009 10:44

tomaszll pisze: Nasze schroniska PTTK w porównaniu z podobnymi obiektami w Szwecji wypadają gorzej niż bardzo źle.

podobnie jak czeskie i słowackie, a także np. rumuńskie

A turystyka w Szwecji jest dla nas dostępna.

jak każda poza rejonami, gdzie np. toczy się wojna. nikt nikomu nie zabrania jechać na Grenlandię albo do Argentyny

Pewnie byś chciał tu pełnić rolę cenzora i usuwać posty, które zawierają informacje o możliwościach skorzystania z korzystniejszych i tańszych propozycji, nieprawdaż?

tak, jestem tajnym agentem PTTK i braci przewodnickiej w jednej osobie! dzięki mojej inicjatywie już za kilka lat 90% forumowiczów będzie chodzić w góry tylko z PTTK, a 80% włoży do portfelów odpowiednią legitymację. Jednocześnie moje wraże działania doprowadzą do całkowitego upadku szwedzkiej turystyki górskiej.

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 08-09-2009 11:12

Pudelek pisze:
tomaszll pisze: Nasze schroniska PTTK w porównaniu z podobnymi obiektami w Szwecji wypadają gorzej niż bardzo źle.

I tutaj się mylisz, niektóre czeskie nie wypadają gorzej podobnie jak niektóre agroturystyki w Polsce.
Zresztą człowieku nie widziałeś nigdy szwedzkiego schroniska, a prowadzisz oceny.

Pudelek pisze:
tomaszll pisze:A turystyka w Szwecji jest dla nas dostępna.

jak każda poza rejonami, gdzie np. toczy się wojna. nikt nikomu nie zabrania jechać na Grenlandię albo do Argentyny

Dostępna finansowo. Jeśli kogoś stać na wyjazd na Bałkany czy do Rumuni to również do Szwecji.
A do Argentyny czy na Grenlandię są nadal bardzo drogie bilety lotnicze więc porównanie ze Szwecją jest nietrafione.
Inna sprawa to słaba siła nabywcza naszych zarobków powoduje,
że często wybieramy tam tańsze obiekty, które są na wysokim poziomie.

Pudelek pisze:
tomaszll pisze:
Pewnie byś chciał tu pełnić rolę cenzora i usuwać posty, które zawierają informacje o możliwościach skorzystania z korzystniejszych i tańszych propozycji, nieprawdaż?

tak, jestem tajnym agentem PTTK i braci przewodnickiej w jednej osobie! dzięki mojej inicjatywie już za kilka lat 90% forumowiczów będzie chodzić w góry tylko z PTTK, a 80% włoży do portfelów odpowiednią legitymację. Jednocześnie moje wraże działania doprowadzą do całkowitego upadku szwedzkiej turystyki górskiej.

O turystyce w Szwecji powtórzę jeszcze raz nic nie wiesz praktycznego, bo nie byłeś w szwedzkich górach. Nie za wiele dowiesz się w polskojęzycznym internecie. Turystyka istnieje tam na bardzo wysokim poziomie a polskie problemy w stylu syfiaste schroniska, likwidacja PTSM'ów, tłok na szlaku itp nie istnieją w tym pięknym kraju.
Każdy kto lubi niczym nieskrępowaną wędrówkę od miejsca do miejsca i nie jest mu straszny duży plecak ze śpiworem, namiotem ewentualną kuchenką turystyczną niech wyrusza w góry na północ Szwecji.

Dla mnie podobnie jak dla Lecha turystyka górska to ciągłe poszukiwanie jak najlepszych rozwiązań.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 08-09-2009 15:29

tomaszll pisze:
Pudelek pisze:

I tutaj się mylisz, niektóre czeskie nie wypadają gorzej podobnie jak niektóre agroturystyki w Polsce.
Zresztą człowieku nie widziałeś nigdy szwedzkiego schroniska, a prowadzisz oceny.

mówisz o tych hotelach górskich w Czechach? no tak, ja mówię o schroniskach. a o agroturystyce tradycyjnie wspominać nie będę, bo mówię o turystyce górskiej, a nie emerytalno-rentowo-klapkowej...

Szwedzkich nie widziałem, porównuję do norweskich. I nie sądzę, żebym się zbytnio pomylił.

Pudelek pisze:Dostępna finansowo. Jeśli kogoś stać na wyjazd na Bałkany czy do Rumuni to również do Szwecji.

porównanie też nie trafione. na wyjazd do Norwegii wydałem raz tyle ile do Rumunii, a i tak trzeba było na każdym kroku oszczędzać, natomiast w Rumunii sobie nie żałowałem.

Każdy kto lubi niczym nieskrępowaną wędrówkę od miejsca do miejsca i nie jest mu straszny duży plecak ze śpiworem.

i to pisze osoba, która kiedyś pisała, że woli nocleg z pościelą zamiast noszenia śpiwora :D :D :D

ogólnie w dyskusji o kilkudniowych lub krótszych wypadach w góry propozycje wyjazdów do Szwecji są tak trafione jak kula w oko albo proponowanie właśnie komuś cotygodniowy wypad na Spitsbergen. Co prawda znam osobę, która może sobie pozwolić na niemal regularne wyjazdy w najwyższe lub najdalsze góry Europy, ale nie sądzę, aby dotyczyło to większości forumowiczów.

co do Skandynawii to na pewno w tamte góry jeszcze kiedyś powrócę, ale na pewno nie z powodu twoich "rad". zresztą dla mnie zachęty bez prezentacji własnych zdjęć są tylko pustosłowiem

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 08-09-2009 16:11

Pudelek pisze:mówisz o tych hotelach górskich w Czechach? no tak, ja mówię o schroniskach. a o agroturystyce tradycyjnie wspominać nie będę, bo mówię o turystyce górskiej, a nie emerytalno-rentowo-klapkowej...

Myślę, że takim pisaniem obrażasz wiele osób na serio uprawiających sport w górach. W takim znienawidzonym przez Ciebie hotelu górskim jakim jest Paprsek, no bo to hotel górski a nie zapuszczone schronisko na Śnieżniku są wspaniałe warunki do uprawiania sportów. Zimą są tam jedne z najlepszych tras na biegówki, przygotowane ratrakiem, jedna
to nawet idzie po polskiej stronie po drodze biegnącej wzdłuż malowniczej Puszczy Jaworowej. A cena owszem wyższa niż na Śnieżniku, latem 310 koron za noc ale nie 1000 kC. A na tzw. agroturystyce w malowniczych czeskich wioskach znowu nocują ludzie co na serio uprawiają sport.

Pudelek pisze:Szwedzkich nie widziałem, porównuję do norweskich. I nie sądzę, żebym się zbytnio pomylił.

Właśnie, że się pomyliłeś mimo, że sąsiedne kraje to ludzie z zupełnie innym podejściem do gór. Pojedziesz to sam sprawdzisz.

Pudelek pisze:porównanie też nie trafione. na wyjazd do Norwegii wydałem raz tyle ile do Rumunii, a i tak trzeba było na każdym kroku oszczędzać, natomiast w Rumunii sobie nie żałowałem.

Po pierwsze Norwegia jest o 30 do 50% droższa od Szwecji.
Po drugie w Szwecji sprzedaje się bardzo dobre jakościowo produkty, nawet te najtańsze są dalekie od najtańszego toksycznego jedzenia w Polsce. Jak porównasz cenę tych jakościowych produktów do odpowiedników w Polsce to okaże się, że większość rzeczy jest u nas droższa. Ale owszem możesz sobie jejść wyrób seropodobny z marketu w Polsce złożony głównie z wody i tłuszczu za 10 PLN ja jak kupowałem najtańszy żółty ser w szwedzkim sklepie Ica to owszem wydałem 30 PLn za kg tylko, że po powrocie okazało się, że tak dobre sery kosztują w Polsce około 50 PLN i z trudem znalazłem dosłownie jeden produkt za 27 PLn. Zresztą do turystyki używałem bardzo prostych produktów: owsianka, kasza gryczana, makaron i dodatki, znakomity polar bred, pasty rybne itp. Te proste małoprzetworzone produkty nie różnią się zbytnio cenowo od polskich odpowiedników.
Owszem drogi jest tam alkohol co mnie nie przeszkadzało bo ze wszystkich alkoholi najbardziej lubię kawę, którą Szwedzi i Finowie mają najlepszą w Europie.

Pudelek pisze:
tomaszll pisze:Każdy kto lubi niczym nieskrępowaną wędrówkę od miejsca do miejsca i nie jest mu straszny duży plecak ze śpiworem.

i to pisze osoba, która kiedyś pisała, że woli nocleg z pościelą zamiast noszenia śpiwora :D :D :D

Pisałem, że wolę przespać się w eleganckim czystym i przyjaznym
czeskim schronisku niż targać do obiektu PTTK swój spiwór i spędzić
noc w warunkach obozu jenieckiego.
Co absolutnie nie stoi w sprzeczności z turystyką przez dziewicze Parki Północnej Szwecji ze wszystkim na plecach.

Pudelek pisze:ogólnie w dyskusji o kilkudniowych lub krótszych wypadach w góry propozycje wyjazdów do Szwecji są tak trafione jak kula w oko albo proponowanie właśnie komuś cotygodniowy wypad na Spitsbergen. Co prawda znam osobę, która może sobie pozwolić na niemal regularne wyjazdy w najwyższe lub najdalsze góry Europy, ale nie sądzę, aby dotyczyło to większości forumowiczów.

Tak samo jak nietrafione są opisy wyjazdów do Bułgari?, a jednak są
i wcale nie uważam, że nietrafione. Forum składa się z opisu krótkich wycieczek w okoliczne Sudety jak również z opisów wycieczek w dalsze góry. Wbrew temu co sądzisz przejazd na północ Szwecji nie jest w tej chwili zabójczo drogi. Bilet Ryanaira da się kupić do Sztokholmu za 200 PLN, plus autobus na Sztokholm Central 200 koron, do tego nocny pociąg do Abisko w obie strony 900 Koron. Spokojnie za 700 PLN dojedziesz na północ, oczywiście w obie strony.

Pudelek pisze:co do Skandynawii to na pewno w tamte góry jeszcze kiedyś powrócę, ale na pewno nie z powodu twoich "rad". zresztą dla mnie zachęty bez prezentacji własnych zdjęć są tylko pustosłowiem

To sobie poszukaj zdjęć w internecie. Ja owszem sporo tam zrobiłem ale jeszcze nie wiem czy je zamieszczę w internecie.
I tutaj mylisz się, krajobrazy są tam takie, że żadne zdjęcia nie oddadzą tego co tam jest.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 08-09-2009 17:33

nie chce mi się znowu wytłuszczać do każdego zdania, więc skomentuję tylko ceny:

proponowanie mi noclegów w przeliczeniu na złotówki za 50 zł uważam za obrazę zdrowego rozsądku. za 700 zł na północ Szwecji pewno się dojedzie (zakładam, że to w dwie strony), natomiast znowu nijak się to ma do możliwości finansowych większości forumowiczów, bo nie sądzę, aby ktoś stąd chciał co tydzień-dwa za takie pieniądze ładować się do Szwecji (plus oczywiście inne wydatki)... na jakiś dłuższy wypad jak najbardziej, natomiast znowu schodzi z dyskusji, która generalnie dotyczyła turystyki jedno lub co najwyżej kilkudniowej...

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 08-09-2009 18:11

Pudelek pisze:nie chce mi się znowu wytłuszczać do każdego zdania, więc skomentuję tylko ceny:

proponowanie mi noclegów w przeliczeniu na złotówki za 50 zł uważam za obrazę zdrowego rozsądku. za 700 zł na północ Szwecji pewno się dojedzie (zakładam, że to w dwie strony), natomiast znowu nijak się to ma do możliwości finansowych większości forumowiczów, bo nie sądzę, aby ktoś stąd chciał co tydzień-dwa za takie pieniądze ładować się do Szwecji (plus oczywiście inne wydatki)... na jakiś dłuższy wypad jak najbardziej, natomiast znowu schodzi z dyskusji, która generalnie dotyczyła turystyki jedno lub co najwyżej kilkudniowej...

Nie proponuję Tobie noclegu w Paprsku. Powiedziałem tylko tyle, że jeśli miałbym wybierać między schroniskiem pod Śnieżnikiem a Paprskiem to wybrałbym Paprsek. Tak naprawdę mam dużo innych możliwości wyboru i w Jesenikach nocuję na tzw. agroturystyce z dostępem do kuchni za 220 KC. Najtańszy i sprawdzony przeze mnie nocleg (bardzo pozytywnie zweryfikowany w 2006 roku) oferuje Chata Ramzova czeskich lasów. Cena w międzysezonie 150 KC plus 5% DPH co przy
obecnym kursie korony daje 27 PLN za noc. Link tutaj
http://www.lesycr.cz/ls121/lesni-sprava ... -chate.ep/

Propozycja na Szwecję to sprawa zdecydowanie na dłuższy wyjazd czyli na przykład przyszłoroczne lato. W kilku wątkach wyraźnie pisałem, że nie jest tam tak drogo jak nam się wydaje.
A wędrówka na przykład z namiotem po tamtejszych Parkach Narodowych dostarcza takich wrażeń przy, których bledną wszystkie góry w Europie.

Wracając do tematu schronisk PTTK to bardzo ciekawą lekturą są
komentarze na znanej chyba wszystkim forumowiczom stronie
http://www.sudety.it/index/noclegi/schroniska