Postautor: tirpiz » 28-01-2011 18:24
Temat, który rozpoczął KASPEED jest wart tego, żeby go rozwijać. Chciałbym więc podzielić się swoimi doświadczeniami ze spacerów z wózkiem. Niestety nie w okolicach Międzygórza - ale może przyda się innym rodzicom:
W Górach Bystrzyckich: Duszniki-Zdrój - schronisko pod Muflonem - Duszniki-Zdrój. Wycieszka na pół dnia, weszliśmy tam z kilkumiecznym dzieckiem w wózku. Bardzo przyjemny spacer lasem, bez problemu z wózkiem - ale raczej w porze, gdy sucho i bezśnieżnie
W Górach Izerskich: Od Świeradowa-Zdrój czy Jakuszyc - niemalże wszędzie (na pewno na Stóg Izerski, do Chatki Górzystków, na Orle) - mnóstwo asfaltu lub dobrych dróg gruntowych. Tutaj ograniczeniem może być tylko śnieg.
W Karkonoszach - ze Szklarskiej Poręby do schroniska Pod Łabskim Szczytem, na Szrenicę i dalej do Śnieżnych Kotłów,
z Karpacza - na Śnieżkę (i wiele innych miejsc po drodze)
W Górach Kaczawskich - pod Ostrzycę (pod schody przed samym szczytem - od strony Bełczyny), Wąwóz Myśliborski, Pod Radogost (od strony Grobli) - raczej na dobrą pogodę (drogi gruntowe)
I jeszcze jedna propozycja - w zasadzie całoroczna - Jelenia Góra - schronisko Perła Zachodu - Jelenia Góra. Bardzo ładna trasa dostępna nawet dla wózków spacerowych.
W Czechach - można z wózkiem przejechać Adrszpaskie Skały.
Wszędzie tam byłem z dzieckiem (dziećmi) w wózku.
Bardzo wygodnie wędruje się z wózkiem, jeśli jedna osoba go pcha, a druga ciągnie. Ja i żonka zrobiliśmy solidny, ponad dwumetrowy "hol" z wygodną rączką i solidnym zaczepem do wózka. W taki sposób można wjechać pod każdą górkę.
Pozdrawiam i zachęcam do takich wycieczek. Mój synek ma już osiem lat i chyba połknął bakcyla, bo teraz bardzo chętnie śmiga ze mną już na własnych nogach.
...nie ma szans bez ryzyka, życia bez napięć a drogi bez niebezpieczeństw...