Smaki świata zaklęte w piwie

Gdzie jeść? Co pić? Co i gdzie można polecić? Gdzie lepiej nie ryzykować? A może wiesz, jak coś zrobić do jedzenia? Czyli wszystko o jedzeniu - restauracje, bufety, knajpy, portawy i przepisy.
Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 18-11-2011 09:26

zdziwiłabyś się, ilu w Polsce jest fanów Tyskiego czy Żywca - oczywiście później okazuje się, że większość z nich innych marek właściwie nie próbowało, bo po co, więc potem im nawet nie smakują...
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 18-11-2011 10:42

Pudelek pisze:zdziwiłabyś się, ilu w Polsce jest fanów Tyskiego czy Żywca - oczywiście później okazuje się, że większość z nich innych marek właściwie nie próbowało, bo po co, więc potem im nawet nie smakują...

pewnie jakby sprobowali wody z mydlem i spirytusem to by im zasmakowalo bo by przypominalo bukiet smaku ulubionego piwa ;)

ale coz.. o gustach sie nie dyskutuje- ja np. lubie cieple piwo wiec moge zrozumiem ze ktos lubi zywca ;)
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Human
stary wyga

Re: Piwo

Postautor: Human » 18-11-2011 11:30

mlecz pisze:To był żart...ironia no nie wiem jak Ci to jeszcze napisać...czytanie między wierszami nie boli musisz spróbować polecam i nie napinanie się też jest dobre:)
No chyba że jesteś fanem Żywca i Tyskiego przecież każdy wie jakie to wyjątkowe piwo i obraziłam twoje uczucia jak tam to serdecznie przepraszam:P

Mi się zdaje, że to była grafomania, ale cóż :)

Pudelek pisze:zdziwiłabyś się, ilu w Polsce jest fanów Tyskiego czy Żywca - oczywiście później okazuje się, że większość z nich innych marek właściwie nie próbowało, bo po co, więc potem im nawet nie smakują...

Wcale nie tak dużo i to jest głównie beton po 40-tce. Skąd wiem? Tak się składa, że zawodowo zajmuję się pracą w monopolowym :D Przypadkiem też mam tam z 40-50 gatunków niekorporacyjnego czeskiego i polskiego piwa i zauważam, że schodzi ono duuużo lepiej niż siki z Kompanii, Żywca i Carlsberga.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 18-11-2011 15:40

Human pisze:Wcale nie tak dużo i to jest głównie beton po 40-tce. Skąd wiem? Tak się składa, że zawodowo zajmuję się pracą w monopolowym :D Przypadkiem też mam tam z 40-50 gatunków niekorporacyjnego czeskiego i polskiego piwa i zauważam, że schodzi ono duuużo lepiej niż siki z Kompanii, Żywca i Carlsberga.

myślę jednak, że twój sklep monopolowy nie jest przekrojem całego rynku piwa w Polsce :)

widzę po swoich znajomych - większość nie jest jednak po 40-tce - i większość pije sikacze. Widać też to po ludziach wychodzacych ze sklepów - korporacyjne.

Wydaje mi się, że niski procent zakupów korporacyjnych u Ciebie wynika z czegoś innego - do monopolowego wielu ludzi idzie właśnie po to, aby kupić coś lepszego, specjalnego, bo do niedawna piwa niszowe były niemal tylko w takich sklepach. Więc procent sprzedaży "Ciechanów" czy "Raciborskich" będzie spory. Natomiast główna sprzedaż piw odbywa się w marketach, supermarketach, dyskontach - w wielu poza sikaczami niewiele jest innych rzeczy, a i w hipermarketach większość miejsca zajmują kartony z Kompanią i Grupą - tam łatwo jednak zauważyć, jakie piwo schodzi najczęściej. Zresztą przyznają to nawet same browary - rynek niszowego piwo to chyba poniżej 10%, choć ciągle rośnie.

Tak więc w tą nagłą przemianę gustów bym nie wierzył ;), ale to w sumie nie jest źle - upowszechnienie niszowych piw sprawi, że stracą swoją niszowość i, często, dobry smak, jak z wieloma było
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 18-11-2011 17:59

Human pisze:
Wcale nie tak dużo i to jest głównie beton po 40-tce. Skąd wiem? Tak się składa, że zawodowo zajmuję się pracą w monopolowym :D Przypadkiem też mam tam z 40-50 gatunków niekorporacyjnego czeskiego i polskiego piwa i zauważam, że schodzi ono duuużo lepiej niż siki z Kompanii, Żywca i Carlsberga.

Jako beton po czterdziestce chciałem powiedzieć że, wolę piwo z małych browarów. I znam jeszcze kilku takich betonów :)
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

Human
stary wyga