Ziemia Nyska, Wzgórza Strzelińskie, Góry Kaczawskie rowerem

Gdzie jeździć? Wszystko o ujeżdżaniu rowerem Sudetów.

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Ziemia Nyska, Wzgórza Strzelińskie, Góry Kaczawskie rowerem

Postautor: Michał » 06-10-2012 02:33

We wrześniu i październiku popełniłem , czwarty raz już, wycieczkę podzieloną na trzy etapy, po Ziemi Nyskiej, Wzgórzach Strzelińskich i Górach Kaczawskich.

Etap I. Ziemia Nyska.
Dojechałem szynobusem do Pakosławic, gdzie pognałem do Prusinowic uwiecznić na zdjęciach ostatnią na Opolszczyźnie kolejkę wąskotorową będącą w gestii prusinowickiej cegielni. Niestety srodze się zawiodłem i rozczarowałem, bowiem okazało się, że w tym roku kolejka już nie kursuje. Powodem jest wygaszenie cegielni. Nie będę ukrywał, że z żalu mnie krew zalała, bowiem w zeszłym roku kolejka jeszcze funkcjonowała, jakbym wiedział że upadnie, to specjalnie pofatygowałbym się na sesję zdjęciową. A tak tylko pozostało mi uwiecznienie zarośniętego toru. :cry:

Obrazek

Pojechałem do cegielni dowiedzieć się co i jak się sprawy mają. Uprzejmy właściciel wytłumaczył mi, że w tym roku wogóle nie rozpalili pieca, bo cegły nie schodzą na rynku- kryzys w budownictwie i weszły nowoczesne technologie budowlane, eliminujące cegły. Z zeszłego roku pozostało im jeszcze 300 tysięcy nie sprzedanych cegieł. Firma przekwalifikowała się na handel drewnem. Na otarcie łez pozwolił mi pochodzić po cegielni i pstrykać fotki.

Obrazek

Obrazek

Wyrobisko gliny

Obrazek

Obrazek

Następnym punktem programu było odszukanie pozostałości linii kolejowej Nysa- Ścinawa Nyska. Odkryłem wśród pół nasyp...

Obrazek

... w krzakach nad rzeką Ścinawa Niemodlińska pozostałości wiaduktu..

Obrazek

...a w samej Ścinawie Nyskiej pozostałości końcowej stacji kolejowej, w której ładowano urobek z pobliskiego kamieniołomu.

Obrazek

W Ścinawie mieści się również zabytkowa świątynia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a także przytulna uliczka.

Obrazek

W Wierzbięcicach odkryłem krzyż pokutny.

Obrazek

Kolejnym celem była cegielnia w Niwnicy. Liczyłem , że może tam pozostała cegielniana kolejka. W Wierzbięcicach zasięgnąłem języka o obiekcie, i dowiedziałem się, że cegielnia zajmuje się produkcją mączki na korty tenisowe. Hmm, brzmiało zachęcająco... Dotarłem do owej wytwórni mączki...

Obrazek

.
.. w której okazało się, że surowiec do produkcji mączki pochodzi ... z rozbiórki budynków cegielni :(

Obrazek

Tutaj przynajmniej pozostały wagony- koleby do sfocenia.
Po przejechaniu 100 km przez Głuchołazy i okolice, sfiniszowałem wieczorem na rynku w pięknym mieście Nysa, które ukoiło moje pragnienie (było 30 C) za pomocą stylowego kranu.

Obrazek

Miałem na tyle czasu do ostatniego szynobusu do domu, że zdążyłem jeszcze dodatkowo ukoić pragnienie w pewnym przybytku przed dworcem :wink:

Etap II. Wzgórza Strzelińskie.

Start ponownie w Pakosławicach, skąd skierowałem mój wehikuł w stronę Ziębic.

Siedlec- pałac.

Obrazek

Siedlec- opłotki

Obrazek

W Karłowicach odszukałem w krzaczorach ruiny zamku.

Obrazek

Obrazek

Karłowice Małe znajdują się na znacznym wzniesieniu, skąd można podziwiać rozległe panoramy na Opolskie...

Obrazek

...i Sudety.

Obrazek

Pomiędzy polami odszukałem (co kosztowało mnie sporo wysiłku) słup graniczny Biskupstwa Wrocławskiego.

Obrazek

Obrazek

Osina Wielka- zabytkowy kościół

Obrazek

Osina Mała- Gospodarstwo z zabudową szachulcową.

Obrazek

Ziębice- stara fabryka.

Obrazek

Ziębice- baszta.

Obrazek

W Ziębicach przerwa obiadowa.
A to już nie pamiętam, gdzie było :(

Obrazek

Malowniczymi wzgórzami, z językiem na wierzchu (znowu było +25C, na całej trasie wytrąbiłem 4,5 l wody), z panoramą na Góry Sowie po lewej, a Ślęzę po prawej, pognałem do starej Świdnicy, a dalej do Jaworzyny Śląskiej na pociąg. Tego dnia pokonałem 130 km.
Z pociągiem powrotnym miałem wesołą historię. Dotoczyłem się do jaworzyńskiej stacji, żeby złapać ostanie regio z Jeleniej Góry do Wrocka, skąd miałem na styk przesiadkę na regio do Opola i dalej do KK. Czekam cierpliwie na stacji, i nic... Czekam dalej, minęła godzina odjazdu, i dalej nic. Po chwili zapowiadają, że pociąg z JG do Wrocka jest opóźniony 15 minut. W końcu pociąg przyjechał, zapakowałem się do środka, idę do kierpocia, i mówię, że mam problem, bo pociąg jest opóźniony, a ja mam przesiadkę na Opole. Kierpoć podumał, "no, to mamy faktycznie problem', i zadzwonił do dyspozytora. Pogadali chwilę, i ustalili, że Opole poczeka na nas. Wjeżdżamy do Wrocka, przez megafony krzyczą, że regio do Opola czeka na skomunikowanie z opóźnionym pociągiem z Jeleniej i proszą o pośpieszenie się z przesiadaniem. Po czym ... majestatycznie kroczy Michał z rowerem, sprawca całego zamieszania. Regio do Opola zyskał 10 minut opóźnienia, za nim jechał jakiś następny pociąg, który też nabył opóźnienie, i tak moja osoba spowodowała ferment na magistrali Wrocek- Opole :lol:

Etap III. Góry Kaczawskie.
W mediach ogłosili, że październikowa środa będzie ostatnim dniem ładnej pogody (faktycznie było +23C ), więc powiesiłem na firmie kłódkę, zerwałem się z łóżka o 3.30 w nocy i pognałem na TLK Karkonosze, którym pojechałem do Świebodzic (następna stacja za Jaworzyną).
Wyprawę rozpocząłem pośród Masywu Trójgarbu i Krąglaka, spowitego porannymi mgłami.

Obrazek

Widać już złotą jesień.

Obrazek

Odnalazłem przysiółek Wrony, na przysłowiowym końcu świata gdzie droga się kończy (tam, gdzie wrony zawracają :wink: ), liczący trzy numery.

Obrazek

Sady Górne- ruina pałacu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stary spichlerz

Obrazek

Ruina wiatraka (ta fotka jest już na forum)

Obrazek

Pejzaż niczym w Beskidzie Niskim, nawet chlewnia przypomina dawny Igloopol :D Tylko czemu rzepak kwitnie na jesień- to chyba efekty inżynierii genetycznej? Przełęcz widoczną na dalszym planie będę atakował.

Obrazek

Pierwsze wzgórza Gór Kaczawskich w okrasie złotej jesieni.

Obrazek

Przełęcz koło Rządzy.

Obrazek

Obrazek

Nagórnik. Punkcik na końcu doliny to zamek w Bolkowie. Jabłka były przepyszne, dziękuję tą drogą właścicielom sadu.

Obrazek

Masyw Bukowej.

Obrazek

Panorama z Nagórnika. Dupelek po lewej to Rudawy Janowickie, góry po prawej to najwyższa partia Gór Kaczawskich- Płonina i Łysa Góra.

Obrazek

Kocikowa

Obrazek

Marciszów- mój pojazd w jesiennej scenerii

Obrazek

rzeka Bóbr

Obrazek

Obrazek

Marciszów- nieczynna fabryka, z dedykacją dla Buby

Obrazek

Sztolnia nad Bobrem

Obrazek

Rudawy Janowickie

Obrazek

Przez Janowice udałem się do Komarna, gdzie zaatakowałem Przełęcz Komarnicką. Końcówka podjazdu osiągnęła tak strome nachylenie, że przekroczyła możliwości moje, wyczerpała możliwości przerzutki, tak więc przez 1 km rower prowadziłem pieszo. Ale atak na przełęcz zakończyłem sukcesem.

Obrazek

W nagrodę ujrzałem wspaniałą panoramę na Karkonosze...

Obrazek

...i Pogórze Kaczawskie. Dupelek po lewej to Ostrzyca Proboszczowicka, a po prawej na horyzoncie to Grodziec.

Obrazek

Obrazek

W chatce zrobiłem sobie krótką przerwę.

Obrazek

To jest ta chatka, która była kiedyś rozpatrywana jako jedna z możliwości na zlot forumowy.

Obrazek

Wycieczkę zakończyłem efektownym zjazdem przez 50 km do Legnicy. tego dnia popełniłem 110 km. We Wrocku rzuciłem okiem na wyremontowany dworzec.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 06-10-2012 11:40

"ogródek księcia Bolka"? cóż to jest? :shock:

a pogoda faktycznie Ci się glikła, choć dzisiaj też jest ładnie :)
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Radek
obieżyświat

Re: Ziemia Nyska, Wzgórza Strzelińskie, Góry Kaczawskie rowe

Postautor: Radek » 06-10-2012 17:59

Michał pisze:Pojechałem do cegielni dowiedzieć się co i jak się sprawy mają. Uprzejmy właściciel wytłumaczył mi, że w tym roku wogóle nie rozpalili pieca, bo cegły nie schodzą na rynku- kryzys w budownictwie i weszły nowoczesne technologie budowlane, eliminujące cegły. Z zeszłego roku pozostało im jeszcze 300 tysięcy nie sprzedanych cegieł. Firma przekwalifikowała się na handel drewnem. Na otarcie łez pozwolił mi pochodzić po cegielni i pstrykać fotki.
Obrazek

Jakość cegieł pewnie też zrobiła swoje.
Polecam do odwiedzenia identyczną działającą cegielnię w Sośnicy k. Kątów Wrocławskich.
Byłem tam kiedyś po cegły, stałem na placu a tu z pieca wychodządza czarni robotnicy pchając wózki z cegłami, widok powalający coś ala XIXw.
Marzyło mi się pstryknąć fotę ale nie miałem serca wyskakiwać im z aparatem.

Michał pisze:Pejzaż niczym w Beskidzie Niskim, nawet chlewnia przypomina dawny Igloopol :D Tylko czemu rzepak kwitnie na jesień- to chyba efekty inżynierii genetycznej? Przełęcz widoczną na dalszym planie będę atakował.

Obrazek

To żółte to gorczyca wysiana jako poplon

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 06-10-2012 22:06

Michał pisze:Marciszów- nieczynna fabryka, z dedykacją dla Buby

a dziekuje, dziekuje! :D

Nie wiedzialam ze w Marciszowie jest jeszcze jedna opuszczona fabryka- mysmy niedawno zwiedzali tam taka przedzalnicza!
https://picasaweb.google.com/1122023598 ... 7237766578

a do tej z twojej fotki da sie wejsc?

a do tej sztolni nad Bobrem wlaziles dalej?
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

rozpedowski
turysta niedzielny

rzepak jesienią

Postautor: rozpedowski » 07-10-2012 07:21

to nie rzepak to gorczyca.

Nic wspólnego z inżynierią genetyczną. :-)

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 08-10-2012 00:51

Radek pisze:Polecam do odwiedzenia identyczną działającą cegielnię w Sośnicy k. Kątów Wrocławskich.

A mają tam z wyrobiska kolejkę wąskotorową?

Radek pisze:To żółte to gorczyca wysiana jako poplon

No, nie będę ukrywać, że nie znam się na rolnictwie :wink:

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 08-10-2012 01:01

buba1 pisze:
Michał pisze:Marciszów- nieczynna fabryka, z dedykacją dla Buby

a dziekuje, dziekuje! :D

a do tej z twojej fotki da sie wejsc?

a do tej sztolni nad Bobrem wlaziles dalej?

Do fabryki- nie sprawdzałem, na zdjęciu pomiędzy płotem z siatki a betonowym szczupła osoba przeciśnie się, ale dalej, czy psy i ochroniarze nie pogonią- nie wiem.
Do sztolni można wejść, nie wchodziłem, bo byłem sam.
Generalnie miałem napięty czas całej wyprawy, i ograniczałem się do robienia fotek. Może jak będzie łagodna zima, to zmontuję ekipę, zakotwiczymy na kilka dni w np PTSM Złotoryi i na spokojnie obleziemy to wszystko.

Radek
obieżyświat

Postautor: Radek » 08-10-2012 18:06

Michał pisze:
Radek pisze:Polecam do odwiedzenia identyczną działającą cegielnię w Sośnicy k. Kątów Wrocławskich.

A mają.
Koło wyrobiska leci droga polna z której można oglądać eksploatację.
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 08-10-2012 22:45

Pudelek pisze:"ogródek księcia Bolka"? cóż to jest? :shock:

Nie mam pojęcia, wujek google też milczy na ten temat.
Tylko tyle znalazłem: http://nowagj.pl/w-bolkowie-jaworska-6/ ... olicy.html
Ostatnio zmieniony 08-10-2012 22:52 przez Michał, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 08-10-2012 22:46

Radek pisze:
Michał pisze:

A mają.

A mają jakiś pojazd trakcyjny, czy wagoniki ciągną trakcją ludzką ?

Radek
obieżyświat

Postautor: Radek » 12-10-2012 20:46

Dorastają na razie do odkrycia maszyny parowej
a może wcześniej zatrudnią jakiegoś Łyska z pokładu Idy

Wróć do „Rowerem”