schronisko pod łabskim szczytem

Gdzie spać? Za ile? Co można polecić, a co raczej nie.
Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 24-12-2012 23:31

teodozjusz pisze:
buba1 pisze:Bardzo podobaja mi sie schroniska ktore maja ową "glebe" w cenniku.. I dostaje sie ją bez walki.. Płacisz- pokazuja ci kącik do spania.. Normalnie..
Ale jakos z roku na rok takich schronisk jest coraz mniej..

W sumie to z glebą "na zyczenie", a nie przy pełnym obłożeniu spotkałem sie tylko w Bieszczadach. Chyba, że cos przegapiłem. Są jeszcze w innych górach takie schroniska?

dwa lata temu na Turbaczu zaproponowano nam glebę, mimo, że były wolne miejsca w pokojach
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

teodozjusz
wędrowiec

Postautor: teodozjusz » 27-12-2012 15:30

Leuthen pisze:
Human pisze:Aaaale tam jest tylko jedna PTTKowska bacówka. I jeszcze można legalnie się przy niej rozbić namiotem.

W Niskim oprócz bacówki w Bartnem i schroniska na Magurze Małastowskiej mamy, proszę ja Was, jeszcze schronisko PTTK w Komańczy (Komańcza-Letnisko) :wink:

Racja. Prawie w Bieszczadach to i pominąć łatwo tym bardziej jeśli sami określaja sie jako schronisko "pograniczne" http://5schronisk.bieszczady.pl/komancza.html :wink: Poza tym ja zapomniałem o tym schronisku nie bez powodu. Wszedlem tam w listopadzie z plecakiem i karimata i na wstepie usłyszałem, że wynajmuja tylko pokoje i za 35 zl od osoby, a gleby nie udzielaja. Polecono mi od razu pobliska agroturytyke z noclegiem za 20 zl (obecnie 25 jak sie okazalo).

Z tego co sie dowiedziałem wczesniej, w jednej z bieszczadzkich bacówek, prowadzacy schronisko w Komańczy mieli problemy i złozyli wniosek do pttk o obnizenie haraczu. Spotkali sie z odmową i w zwiazku z tym postanowili zakonczyc wspolprace... Nie wiem co teraz sie tam dzieje.

teodozjusz
wędrowiec

Postautor: teodozjusz » 27-12-2012 15:54

Pudelek pisze:dwa lata temu na Turbaczu zaproponowano nam glebę, mimo, że były wolne miejsca w pokojach

A to ciekawe. Choć schronisko, w którym jest wydzielona "część hotelowa", o czym informuje całkiem pokaźny napis, interesuje mnie ewentualnie tylko jako przystanek, jadłodajnia czy tez miejsce, w którym moge sie zagrzać...

Awatar użytkownika
rafhak
obieżyświat

Postautor: rafhak » 27-12-2012 18:36

teodozjusz pisze:W sumie to z glebą "na zyczenie", a nie przy pełnym obłożeniu spotkałem sie tylko w Bieszczadach. Chyba, że cos przegapiłem. Są jeszcze w innych górach takie schroniska?

Z glebą na "życzenie" spotkałem się w schronisku "Na Szczelińcu". Jest oficjalnie w cenniku.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 27-12-2012 20:00

rafhak pisze:
teodozjusz pisze:W sumie to z glebą "na zyczenie", a nie przy pełnym obłożeniu spotkałem sie tylko w Bieszczadach. Chyba, że cos przegapiłem. Są jeszcze w innych górach takie schroniska?

Z glebą na "życzenie" spotkałem się w schronisku "Na Szczelińcu". Jest oficjalnie w cenniku.

Ja sie spotkalam z takowa sytuacja w Domu Slaskim pod Sniezka, acz gleba byla tam w cenie najtanszego noclegu wiec raczej jak bylo miejsce nikt nie mial powodu korzystac z niej..
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 27-12-2012 21:09

buba1 pisze:Ja sie spotkalam z takowa sytuacja w Domu Slaskim pod Sniezka, acz gleba byla tam w cenie najtanszego noclegu wiec raczej jak bylo miejsce nikt nie mial powodu korzystac z niej..

Zaraz, zaraz - czy z miejsca na podłodze korzystamy ze względu na klimat (lub potrzebę - gdy brak innych miejsc), czy też ze względów ekonomicznych?

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 27-12-2012 21:53

apollo pisze:
buba1 pisze:Ja sie spotkalam z takowa sytuacja w Domu Slaskim pod Sniezka, acz gleba byla tam w cenie najtanszego noclegu wiec raczej jak bylo miejsce nikt nie mial powodu korzystac z niej..

Zaraz, zaraz - czy z miejsca na podłodze korzystamy ze względu na klimat (lub potrzebę - gdy brak innych miejsc), czy też ze względów ekonomicznych?

Kiedys w Bieszczadach (chyba w Kremenarosie?) spotkalam sie z tym ze gleba byla dwa razy tansza od noclegu w pokoju ( a wolno bylo z niej korzystac nawet przy wolnych pokojach) wiec wiele osob wolalo spac tam gdzie taniej. Chyba to nic dziwnego ze jak jest taka mozliwosc to ludzie wola zaplacic mniej niz wiecej?
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

Human
stary wyga

Postautor: Human » 27-12-2012 22:01

W sumie... To przestają mnie dziwić goście, którzy kupują czekany do wspinu po 1000 złotych za sztukę (dla niezorientowanych, do wspinu potrzeba dwa), a równocześnie psioczą, że bilet do TPN kosztuje 4 złote...

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 27-12-2012 22:08

buba1 pisze:Chyba to nic dziwnego ze jak jest taka mozliwosc to ludzie wola zaplacic mniej niz wiecej?

Jasne, ale nie widzę jakiegokolwiek powodu, dla którego schronisko miałoby być w takich przypadkach zmuszone do "udzielania gleby". W końcu schronisko to też przedsiębiorstwo, podlegające takim samym prawom ekonomii, jak inne firmy.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 27-12-2012 22:27

apollo pisze:
buba1 pisze:Chyba to nic dziwnego ze jak jest taka mozliwosc to ludzie wola zaplacic mniej niz wiecej?

Jasne, ale nie widzę jakiegokolwiek powodu, dla którego schronisko miałoby być w takich przypadkach zmuszone do "udzielania gleby". W końcu schronisko to też przedsiębiorstwo, podlegające takim samym prawom ekonomii, jak inne firmy.

No pewnie ze nie mialoby to sensu aby schronisko do czegos takiego przymuszac. Dlatego takie przypadki jak powyzej opisane sa i chyba byly zawsze bardzo rzadkie..
Chyba zwykle "gleba" byla udzielana jako nocleg awaryjny tylko w przypadku zapelnienia wszystkich miejsc w salach na lozkach/materacach.. I to chyba dyktuje sama ekonomia bo wtedy maja komplet w pokojach a spiacy na "glebie" zostawiaja dodatkowa kase w schronisku a wyrzuceni za drzwi kasy nie zostawiaja..

vertigo
podróżnik

Postautor: vertigo » 28-12-2012 19:04

Satan pisze:Zgadzam się z Vertigo (witaj Tomek i tutaj :wink: ):D

Góra z górą się nie zejdzie, ale forumowicz z forumowiczem zawsze ;) Cześć Macieju :)

teodozjusz pisze:prowadzacy schronisko w Komańczy mieli problemy i złozyli wniosek do pttk o obnizenie haraczu. Spotkali sie z odmową i w zwiazku z tym postanowili zakonczyc wspolprace... Nie wiem co teraz sie tam dzieje.

Haraczu ? Zostali siłą przymuszeni do prowadzenia schroniska i płacenia za dzierżawę ? Ludkowie drodzy... Też mi się polityka jaką prowadzi PTTK względem schronisk nie podoba, ale ważmy słowa... Dzierżawcy zaproponowali taką a nie inną ceną i dlatego wygrali przetarg. Jeśli biznes im się nie dopinał to znaczy, że popełnili błąd i przecenili swoje możliwości... Czyż nie ?

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 28-12-2012 23:28

teodozjusz pisze:
Pudelek pisze:dwa lata temu na Turbaczu zaproponowano nam glebę, mimo, że były wolne miejsca w pokojach

A to ciekawe. Choć schronisko, w którym jest wydzielona "część hotelowa", o czym informuje całkiem pokaźny napis, interesuje mnie ewentualnie tylko jako przystanek, jadłodajnia czy tez miejsce, w którym moge sie zagrzać...

też byłem mile zdziwiony, bo ceny noclegów są tam wysokie. Ale po przyjściu okazało się, że dla "plecakowców" jest dość spora sala obok jadalni, spało tam chyba z 10-15 osób, a zmieściłoby się jeszcze i z 30. Do tego całą noc była otwarta jadalnia z darmowym dostępem do czajnika - czyli to, czego w niektórych "klimatycznych" schroniskach nie uświadczysz...

słowem - wtedy molocho-komercjalizm Turbacza na chwilę stracił swoje ciemne oblicze ;)
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

teodozjusz
wędrowiec

Postautor: teodozjusz » 31-12-2012 11:46

vertigo pisze:Haraczu ? Zostali siłą przymuszeni do prowadzenia schroniska i płacenia za dzierżawę ? Ludkowie drodzy... Też mi się polityka jaką prowadzi PTTK względem schronisk nie podoba, ale ważmy słowa... Dzierżawcy zaproponowali taką a nie inną ceną i dlatego wygrali przetarg. Jeśli biznes im się nie dopinał to znaczy, że popełnili błąd i przecenili swoje możliwości... Czyż nie ?

Z tego co wiem, prowadzili to schronisko kilkanaście lat czy nawet dłużej więc z tym czyżem to tak nie do końca :wink:

teodozjusz
wędrowiec

Postautor: teodozjusz » 31-12-2012 11:53

Pudelek pisze:też byłem mile zdziwiony, bo ceny noclegów są tam wysokie. Ale po przyjściu okazało się, że dla "plecakowców" jest dość spora sala obok jadalni, spało tam chyba z 10-15 osób, a zmieściłoby się jeszcze i z 30. Do tego całą noc była otwarta jadalnia z darmowym dostępem do czajnika - czyli to, czego w niektórych "klimatycznych" schroniskach nie uświadczysz...

słowem - wtedy molocho-komercjalizm Turbacza na chwilę stracił swoje ciemne oblicze ;)

Taki czajniczek to mała rzecz, a rzeczywiście bardzo cieszy. W sumie ja też nie ukrywam, że jestem troche uprzedzony "na dzień dobry" do dużych schronisk aczkolwiek to uprzedzenie ma całkiem solidne podstawy.

Awatar użytkownika
olo23333
obieżyświat

Postautor: olo23333 » 31-12-2012 17:21

Moje 5 groszy:
- jak wiem gdzie idę i mniej więcej o której mogę dotrzeć to rezerwuję nocleg, czasami nawet 2 jeżeli jest taka możliwośc a dwa miejsca są w nie dużej odległości od siebie
- na glebie przytrafiło mi się spać - fakt już jakiś czasssss temu - na Hali Szrenickiej, w bacówce pod Rawką i na Stożku - fakt zawsze był praktycznie komplet a jak mnie widzieli to sami zaproponowali glebę mimo że np zostały najdroższe 1 :)
- a jeżeli chodzi o sedno - to w końcu jak jest to PTTK to w sytuacjach podbramkowych zawsze powinni udzielić schronienia a jeżeli zdarzy się że kogoś w takiej sytuacji wywalą na zbity pysk od razu powinni zostać skreśleni z dzierżawy - druga strona medalu to to że sam PTTK ma wszystko w dupie aby tylko horrendalne dutki za dzierżawę leciały .....

Każdy z was ma swoje zdanie i w większości jak mi się zdaje to zdanie jest takie same :) tylko czasami nappisane w inny sposób:)

Się rozpisałem - Życzę WAM WSZYSTKIM SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!!!!!

Wróć do „Noclegi”