Ciekawe odkrycia w Rudawach Janowickich

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 15-01-2014 19:27

Gryf pisze:O skałę z herbem/godłem będę pytał leśniczego z leśniczówki Bukowiec.

Nie znam leśniczówki w okolicy o takiej nazwie, ale może jest to kolejna tajemnica ukryta w rudawskich lasach, znana tylko nielicznym...

Hazmburk pisze:Więc czekam na zdjęcia.

Nie sądzisz chyba, że pozbawię cię tej przyjemności osobistego odkrycia tego miejsca udostępniając zdjęcie? Fotka popsuje niespodziankę! :mrgreen:

Ale jesteś... :cry: Ja mu skanuję mapy, a ten nawet głupiej fotki nie chce udostępnić...

Poza tym skąd wiesz, że zamierzam je osobiście odkrywać? Biorąc pod uwagę wszystkie dane, jakie udzieliłeś, dla mnie ta informacja na razie nie wyszła poza status "miejskiej legendy", czyli zwykłej plotki. To trochę za mało, żeby przekonać mnie do przetrząsania hektarów lasu.

W Wojkowie kawałek po lewej nad leśniczówką znajdują się jakieś kanały wodociągowe. Hamzburk schodziłeś tam może?

Hamzburk na twojej mapce Wojkowa to miejsce jest opisane jako "Wasserwerk", czyli to była przepompownia lub coś w tym stylu.

Nie byłem tam, więc trudno mi powiedzieć, co to jest / było.

na północny zachód na górze ponad sanatorium jest jakiś zasypany tunel pod drogą co to za infrastruktura?

Ponad którym sanatorium? Pod którą drogą? Gdzie dokładnie? Twoje wskazówki są bardzo mało precyzyjne.

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 15-01-2014 23:23

Hazmburk pisze:Nie znam leśniczówki w okolicy o takiej nazwie, ale może jest to kolejna tajemnica ukryta w rudawskich lasach, znana tylko nielicznym...

Tak. Kto wie?

Hazmburk pisze:Ale jesteś... :cry: Ja mu skanuję mapy, a ten nawet głupiej fotki nie chce udostępnić...

Zobaczymy co się jutro wykluje. Na razie aparat mi wysiadł i fotki zrobię komórką z aparatem o słabej rozdzielczości.

Hazmburk pisze:Poza tym skąd wiesz, że zamierzam je osobiście odkrywać? Biorąc pod uwagę wszystkie dane, jakie udzieliłeś, dla mnie ta informacja na razie nie wyszła poza status "miejskiej legendy", czyli zwykłej plotki. To trochę za mało, żeby przekonać mnie do przetrząsania hektarów lasu.

To, że w danym miejscu nie byłeś lub nie widziałeś go na fotkach to nie znaczy, że nie istnieje. I znów kwestionujesz to co piszę. Jak mawia przysłowie, Mądrej głowie dość dwie słowie. Godło/herb wcześniej czy później na pewno wyskoczy to kwestia czasu. Wystarczy przeczesać zbocze od skały M. A. do Dragońskiej Studni. Cała filozofia.

Hazmburk pisze:Nie byłem tam, więc trudno mi powiedzieć, co to jest / było.

Jest bo jeszcze nie zniknęło. W tej sprawie odezwę się kiedyś na priv.

Hazmburk pisze:Ponad którym sanatorium? Pod którą drogą? Gdzie dokładnie? Twoje wskazówki są bardzo mało precyzyjne.

Skoro jesteś autorem mapy Wojkowa sądziłem, że wiesz co to jest. Jutro dopytam lokalsów.
Kotlina Kłodzka ≠ Ziemia Kłodzka! :)

www.bushcraft.pl

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 16-01-2014 00:00

Gryf pisze:Skoro jesteś autorem mapy Wojkowa sądziłem, że wiesz co to jest.

Gwoli ścisłości: nie jestem autorem tej mapy, tylko mam ją w swoich zbiorach (wykopałem kiedyś gdzieś w internecie, nie pamiętam już gdzie).

Zatem z niecierpliwością i zaciekawieniem czekam na relację z dzisiejszego wypadu, życząc owocnych odkryć :wink:

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 16-01-2014 00:08

Hazmburk pisze:Gwoli ścisłości: nie jestem autorem tej mapy, tylko mam ją w swoich zbiorach (wykopałem kiedyś gdzieś w internecie, nie pamiętam już gdzie).

W każdym razie zabrzmiało to jednoznacznie! ;) i nie tylko ja to tak zrozumiałem.
Hazmburk pisze:Jest naniesiona na moją mapkę okolic Wojkowa.
:mrgreen:

Hazmburk pisze:Zatem z niecierpliwością i zaciekawieniem czekam na relację z dzisiejszego wypadu, życząc owocnych odkryć :wink:

Dzięki kolego! Jutro lub pojutrze co nieco będę zeznawać w tej sprawie.

www.bushcraft.pl

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 16-01-2014 00:20

Gryf pisze:W każdym razie zabrzmiało to jednoznacznie! ;) i nie tylko ja to tak zrozumiałem.

A kto jeszcze?

"Moją" w sensie: "będącą w moim posiadaniu" (taki skrót myślowy). Nazwisko autora jest zresztą podane na mapie. Ja nie nazywam się A. Helbig. Czytać, czytać i jeszcze raz czytać! :D

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 18-01-2014 00:27

Hazmburk pisze:
Gryf pisze:W każdym razie zabrzmiało to jednoznacznie! ;) i nie tylko ja to tak zrozumiałem.

A kto jeszcze?

M.in. ci, którzy czytają ten wątek.

Hazmburk pisze:"Moją" w sensie: "będącą w moim posiadaniu" (taki skrót myślowy). Nazwisko autora jest zresztą podane na mapie. Ja nie nazywam się A. Helbig. Czytać, czytać i jeszcze raz czytać! :D

Nie przedstawiłeś się do tej pory, napisałeś, że mapa jest twoja a ja nie jestem jasnowidzem i stąd przypuszczenie, że to dziełko jest twojego autorstwa. :mrgreen:

Hazmburk pisze:Poza tym skąd wiesz, że zamierzam je osobiście odkrywać? Biorąc pod uwagę wszystkie dane, jakie udzieliłeś, dla mnie ta informacja na razie nie wyszła poza status "miejskiej legendy", czyli zwykłej plotki. To trochę za mało, żeby przekonać mnie do przetrząsania hektarów lasu.

Hazmburk. Bingo! Trafiony, zatopiony! W Rudawach byłem dziś. Odnalezienie tego herbu było bardziej banalne niż mi się to mogło wydawać. Jeśli dotychczas co najmniej dwie osoby twierdziły, że widziały ten herb w tym leśniczy z Wojkowa to info zdecydowanie wykracza po za zakres plotki czy jakiejś tam legendy. Dla mnie takie info jest na tyle motywujące, że jest godne tego aby dla kondycji pośmigać sobie po tych świerkowych monokulturach na zboczach górek. Zwróć uwagę, że nie zasuwasz przetrząsając las a poszczególne obiekty w takim lesie i dlatego jest kwestią czasu, kiedy wypłyną na powierzchnię następne "wynalazki" tego typu. Najwięcej znalezisk dzisiejszego dnia to krzyże graniczne na słupkach i skałach.

Fotki będą dopiero w poniedziałek.

www.bushcraft.pl

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 18-01-2014 08:35

O którym herbie konkretnie mówicie?

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 18-01-2014 11:51

Dolnoślązak pisze:O którym herbie konkretnie mówicie?

O tym, o którym wspominał mi znajomy i leśniczy z Wojkowa. https://picasaweb.google.com/ursus7/17S ... 3811184338

A rozmowa na ten temat zaczęła się w tym wątku od:

Gryf pisze:a i inne bardziej "godne" tablice z napisami nie są naniesione na tą mapę.

Hazmburk pisze:O jakich "innych, bardziej godnych tablicach z napisami", niezaznaczonych na mapach Planu, piszesz?

itd.

Hazmburk pisze:Masz może zdjęcie tego słupka?

Już tak, a nawet dwóch. Fotkę znajdziesz po niżej w galerii. Przy czym, oglądając słupek na fotce na pierwszym planie uważam, że rzeczywiście jest godzien zaznaczenia go na mapie. Co więcej w temacie Skarbczyka. Las na południowy wschód od skał został wycięty w pień. Tuż przy drodze w kierunku skały znajduje się kamienny wał. Zastanawiam się czy jest to usypisko po budowie drogi? Na fotce przedstawiłem lej odprowadzający wodę z przepustu na drodze, który znajduje się k. słupków.

Hazmburk, jeśli bliżej rozejrzeć się po terenie i okolicy to dochodzę do wniosku, że o wiele więcej interesujących obiektów nie jest pozaznaczanych na mapie. Wczoraj znalazłem niewielki łom na zachód od leśniczówki Bukowa, tuż przy skałce. Kiedyś pewna pani pracująca w wyd. Plan po rozmowie n.t. aktualizacji ich map stwierdziła, że: "Panie, a co za różnica, czy kapliczka znajduje się po prawej czy po lewej stronie drogi!" Jest to odpowiedź na to dlaczego na współczesnych mapach turystycznych znajduje się tak wiele nieścisłości. Chociaż i na turystycznej mapie Ślęży 1:15000 do biegów na orientację zapomniano nanieść Husyckich Skał; nie ma zupełnie po nich śladu na wszystkich wydaniach tej mapy.

https://picasaweb.google.com/ursus7/17S ... Janowickie

https://picasaweb.google.com/ursus7/17S ... 5015155922

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... e_tank.jpg

Skała - Czołg? :mrgreen:

http://fotopolska.eu/391298,foto.html Następny "znawca" bzdurnie opisał widokówkę.

http://karpacz.naszemiasto.pl/artykul/2 ... ,id,t.html - być może w tej pozycji wypłyną fakty, które tak nas interesują?