Śladem krzyży pokutnych

Jeżeli wybrałeś się gdzieś poza Sudety i nie wstydzisz się tego, daj znać!
buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 07-02-2014 22:03

A to efekty czwartkowej wycieczki popoludniowej kolo Oławy (trwala okolo 2.5 godziny bo potem sie ciemno zrobilo...)

Węgry- 3 krzyze wkomponowane w mur kosciola

Obrazek

Obrazek

jeden jest dosyc wielki

Obrazek

tez Węgry ale za to kolo boiska i pałacu

Obrazek

Obrazek

Bogunów

Obrazek

a za krzyzem dziwny dom- ni to opuszczony, ni to zamieszkaly. A miejscowi jakos sie dziwnie zdenerwowali jak robilam mu zdjecia, z konca wsi biegli krzyczac zeby nie robic zdjec

Obrazek

Jaksonów- przy kosciele

Obrazek

Obrazek

Przecławice- trojaczki (ciekawe- czy jak ktos naraz ubil trzy osoby to musial dziabnąć trzy krzyze? ;)

Obrazek

Obrazek

A tu cos specjalnie dla Leuthena- ktos probowal zamazac slowo "pokutne" :mrgreen:

Obrazek
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 11-02-2014 20:37

Krzyz w Żórawinie wogole do krzyza nie jest podobny... nie wiem na jakiej wogole zasadzie ktos ten kamien zdiagnozowal?

Obrazek

Wilczków- zapadniete po ramiona w trawie przed kosciolem

Obrazek

Obrazek

Damianowice- na rozstaju dróg z widokiem na Ślęże

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dankowice- gdzies w polach w ulewnym deszczu

Obrazek

Ligota Książęca- pod plotem przy szosie

Obrazek

Obrazek

Sa tez krzyze "półpokutne" lub "zamieszane w pokutnosc" :)

Bardzo ciekawe okazalo sie szukanie dwoch krzyzy pokutnych pod Bierutowem.
Na mapie mam znaczony krzyz przy lesnej drodze z Mikowic do Radzieszyna. Niestety nic tam nie znalezlismy, tylko las i las.. Troche zawiedzeni zawrocilismy. Miejsce poszukiwan kolejnego krzyza to Przeczów, dobrze nam znana miejscowosc ze zwiedzania opuszczonej fabryczki. ( Na jednej ze stronek w necie figuruje krzyz pokutny w Przeczowie, ze niby stoi kolo kosciola.
http://www.jaktrafic.org/Wykaz.aspx?typ=1&woj=8 )

W Przeczowie faktycznie przed kosciolem stoi ladny rzezbiony krzyz ale jakis taki on zupelnie inny od pozostalych.. a i teraz juz nie ma wbitej obok niego tej tabliczki ktora widnieje na zdjeciu w tabelce na stronce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potem , juz w domu, znalazlam opis ze to wlasnie on stal kiedys w lesie miedzy Mikowicami a Radzieszynem, tam gdzie go dzisiaj bezskutecznie szukalismy. I ponoc jego powstanie jest zwiazane nie z pokuta za morderstwo ale ze znajdujacym sie tam kiedys cmentarzem cholerycznym. Jakis czas temu złamanym i przewroconym w lesie krzyzem zajal sie ksiadz z Przeczowa i postawil go we wsi przed kosciolem. Ponoc z niemieckich napisow na krzyzu mozna wyczytac jego historie..
Ja niestety musze uwierzyc na slowo ;) Jedno jest pewne- w lesie go juz nie ma- sprawdzilismy ;)
http://www.poziemibrzeskiej.strefa.pl/zb-his-nto-21.htm