dzikie miejsca w sudetach

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
buba

Postautor: buba » 14-03-2006 22:06

mariusz!nie ma rzeczy nie mozliwych! moze jakos na wiosne zgadamy sie w jak najwiecej ludzisk z forum wlasnie w tej chacie!!! :) pewnie uda sie zabrac jakis znajomych z gitarami :) juz nawet widzialam chate na mapie :) gdy tylko troche wiosny zawita na swiat trzeba bedzie ruszyc! masz moze jakies zdjecie tej chaty? od kiedy o niej napisales mysl o tej chacie wciaz mnie przesladuje!!! :)

ruczaj

Postautor: ruczaj » 07-05-2006 12:35

Pogorze Izerskie, zwlaszcza jesienia i zwlaszcza po czeskiej stronie granicy. Pieknie zwlaszcza teraz, wczesna wiosna (bylem pare dni temu).

krzych
podróżnik

Postautor: krzych » 12-08-2014 11:55

karolka pisze:+ czy jest jakiś czas w roku, gdy na Śnieżce nie ma tłumów? ;) (pewnie listopad albo marzec...)

Oczywiscie, w nocy w okolicy Sniezki nie ma nikogo a przy dobrej pogodzie jest swietnym miejscem na nocna eskapade. Zreszta nie tylko Sniezka ale cale Karkonosze sa wdziecznym miejscem na nocne eskapady gdy nie ma mocnego wiatru i mgly.
Z piatku na sobote nie spotkalismy nikogo przez 6 godzin w okolicy Slonczenika-rowni pod Sniezka-Kozich Grzbietow.

Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 12-08-2014 13:46

Trudno coś doradzić. Po wprowadzeniu Schengen Izerskie zaludniły się. Świeradów i Stóg Izerski oraz Smrk oblegane przez Sasów, okolice Polany Izerskiej przez Czechów. Góry Bialskie / Rychlebskie - moim zdaniem również. Stawiał bym na Góry i Pogórze Kaczawskie, Góry Bardzkie, Wzgórza Niemczańsko - Strzelińskie.

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 12-08-2014 15:07

karolka pisze:czy jest jakiś czas w roku, gdy na Śnieżce nie ma tłumów? ;) (pewnie listopad albo marzec...)

Nawet w środku lata wystarczy pójść wieczorem na Śnieżkę (tak żeby być na miejscu gdzieś po 17:00-18:00) i też nie ma tłumów. A jesienią to już prawie zupełne pustki przez cały dzień (poza pogodnymi weekendami)...

fadel pisze:Po wprowadzeniu Schengen Izerskie zaludniły się. Świeradów i Stóg Izerski oraz Smrk oblegane przez Sasów, okolice Polany Izerskiej przez Czechów.

A wystarczy pójść na Grzbiet Kamienicki i napotkanych ludzi (może wyłączając Sępią Górę) policzy się nawet na palcach jednej ręki. Tak naprawdę w każdym paśmie sudeckim da się znaleźć bezludne rejony umożliwiające nawet całodzienne spacery - trzeba mieć tylko trochę kreatywności, odrobinę wiedzy o danym terenie, kupić dobrą mapę i nie bać się schodzić ze znakowanych szlaków.

fiber
tramp

Dzikie miejsca w Sudetach

Postautor: fiber » 15-08-2014 19:43

Na mnie największe wrażenie robią zawsze Góry Bialskie , które odwiedzam co jakiś czas i jest tam naprawdę "dziko i cicho". Nieraz idąc godzinami nie spotka się "żywej duszy" a jeśli już to jest to raczej "dusza czeska" i przyjazne ahoj. A drugie miejsce to Masyw Śnieżnika na którym to spotkałem i sfotografowałem kozice , wyłączając oczywiście najpopularniejsze szlaki na Śnieżnik. Ale na pewno takich miejsc jest więcej.

Awatar użytkownika
Ariel Ciechański
obieżyświat

Re: Dzikie miejsca w Sudetach

Postautor: Ariel Ciechański » 18-08-2014 09:44

fiber pisze:A drugie miejsce to Masyw Śnieżnika na którym to spotkałem i sfotografowałem kozice , wyłączając oczywiście najpopularniejsze szlaki na Śnieżnik. Ale na pewno takich miejsc jest więcej.

Kozice?? A nie muflony?? O kozicach w Sudetach pierwszy raz słyszę...

Awatar użytkownika
Franiu
podróżnik

Postautor: Franiu » 18-08-2014 13:23

Ariel Ciechański pisze:Kozice?? A nie muflony?? O kozicach w Sudetach pierwszy raz słyszę...

Są są, tutaj masz informacje, w miarę zwięźle podane:

http://www.skps.wroclaw.pl/encyklopedia ... tle=Kozica

a tutaj dowód:

https://www.facebook.com/ziemiaklodzka/ ... 41/?type=1
https://www.facebook.com/ziemiaklodzka/ ... 82/?type=1

Awatar użytkownika
Ariel Ciechański
obieżyświat

Postautor: Ariel Ciechański » 18-08-2014 14:04

Franiu pisze:
Są są, tutaj masz informacje, w miarę zwięźle podane:

O kurka, nie widziałem...

fiber
tramp

Postautor: fiber » 18-08-2014 20:38

Schodziliśmy od schroniska niebieskim szlakiem do Kamienicy. Po ok. półgodzinie natknęliśmy się na kozice. Były cztery sztuki w tym trzy dały się sfotografować. Zrobiłem 18 zdjęć. Oczywiście złośliwość rzeczy martwych jest wielka. Po pierwszych dwóch zdjęciach skończył mi się akumulator ale jakoś zdążyłem wymienić.

Awatar użytkownika
rafhak
obieżyświat

Postautor: rafhak » 18-08-2014 21:13

Potwierdzam, kilka lat temu na Stromej widziałem małe stadko.

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 19-08-2014 17:43

markoxpolo pisze:Ja nawet mam takie stado na zdjęciachl
A ja namierzyłem kolejnego spamera.
Obrazek

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”