GSS wg Mariomara

Planujesz wypad? Byłeś gdzieś i masz ochotę podzielić się wrażeniami z innymi - zrób to koniecznie! Zdjęcia mile widziane!
Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 24-03-2007 22:31

W Polsce map KCT nie ma, bo - o dziwo - żaden dystrybutor nie mach ich w swojej ofercie. Trzeba więc udać się do pierwszej, lepszej, czeskiej księgarni (czes. knihkupectvi).

Awatar użytkownika
wlkp
Moderator

Postautor: wlkp » 03-04-2007 11:37

Coś spokój w temacie. Chyba w najbliższym czasie nic się nie ruszy i mogę zaplanować swój wyjazd na 13-15.04.
Gdyby jednak coś się działo, to oczywiście GGS ma priorytet. :)

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 03-04-2007 16:05

Coś słyszałem, czy też ktoś mi mówił ;), że do końca tygodnia poznamy szczegóły wszelakiej maści.

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 04-04-2007 22:08

Ponieważ Mariomar - kierownik wyprawy - jest tymczasowo offline, pozwolę sobie ujawnić szczegóły dla wszystkich zainteresowanych.
Poniżej wszystkie informacje, które uzyskałem dziś od Mariomara:

ETAP I
Pogórze Łużyckie: start 10 km na pn.-zach. od Zgorzelca - Landeskrone - okolice Varsnsdorfu

Wędrówka powinna zacząć się w punkcie będącym przecięciem poziomicy 200 m, umownie uznawanej za granicę Sudetów, z linią wododziału - zlewisk M. Północnego i Bałtyckiego. Mariomar wyznaczył ten punkt w okolicach miejscowości Emmerichswalde, leżącej powyżej Goerlitz, na pn. wsch. od Kunnersdorfu. Wododział prowadzi m. in. przez Goerlitz, dalej prowadząc przez dominanty (wyznaczone przez Mariomara): Landeskrone, Schwarzerberg i Kottmar.

Poniżej słabej jakości zdjęcia mapy tego obszaru:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

(Są to 4 fragmenty jednej mapy, które sfociłem na szybcika, dlatego nie bardzo na siebie zachodzą)
Mam nadzieję, że widać - iż trzeba by przejść z Goerlitz w prawym górnym rogu, do granicy DE-CZ w lewym dolnym.

Mając na uwadze płaskość terenu, a także mało atrakcyjną krajoznawczo podróż np. asfaltowymi drogami, Mariomar zaproponował, by wyjazd objął wyłącznie zaznaczone trzy dominanty na terytorium DE.

Gry plan zatem byłby taki:
- w sobotę - dojazd do DE-Goerlitz, dalej podjazd samochodem pod Landeskrone, wejście na szczyt, wcinanie II śniadania itd., zejście, podjazd samochodem pod Schwarzerberg, powtórzenie schematu wejście-fotki-zejście;
- w zależności od czasu - podjazd i wejście na Kottmar, nocleg w pobliżu Kottmarwaldu,
- w niedzielę - przebicie się na stronę CZ i "zaliczenie" tamtejszych 2-3 dominant.

Gdy chodzi o termin, w grę wchodzi weekend 14/15 IV lub 21/22 IV. Prawdopodobnie będę dysponował 1 wolnym miejscem w wehikule-cudzie koreańskiej myśli technologicznej.
Czy ktoś byłby zainteresowany? ;)

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 04-04-2007 22:22

Pięknie! Pięknie!

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 04-04-2007 22:31

To robota Mariomara!
Satan, zapraszamy ;)!

Generalnie w planach jest 1 wyjazd weekendowy w miesiącu.

Awatar użytkownika
wlkp
Moderator

Postautor: wlkp » 05-04-2007 07:25

Świetnie, doczekaliśmy się materializacji planu. :)
Szkoda tylko, że nie chcą mi się powiększać te zdjęcia. :cry:
Z terminem oczywiście dostosuję się do propozycji i owym wolnym miejscem w samochodzie jestem zainteresowany.

Awatar użytkownika
Hoffi
tramp

Postautor: Hoffi » 05-04-2007 12:29

Się zobaczy, czy mi na to noga pozwoli... :wink: Ale może się uda na ten późniejszy (przed majem) weekendzik...Chciałbym bardzo!

Pozdrawiam!

Hoffi
"Życie jest jak pudełko czekoladek...Nigdy nie wiesz, co Ci się przytrafi..." (Forrest Gump)

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 05-04-2007 18:35

Jeszcze raz wklejam zdjęcia, mam nadzieję, że teraz poprawnie:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 07-04-2007 19:22

Tu Wasz Kierownik Wyprawy. :lol:

A tak poważnie, to rzeczywiście, udało nam się wreszcie spotkać z Apollo, rozłożyliśmy ze sto map, przegadaliśmy cały wieczór (wszystie te informacje troszkę przejaskrawiam, by oddać powagę naszego, przyszłego przedsięwzięcia).

W teren chcemy ruszyć w 1. lub 2. weekend po Świętach, zaś skończyć wyprawę zamierzamy... za jakieś 2-3 lata. :lol:

Stanęło na tym (trochę Mariomar naciskał :lol:), że nie będziemy szli całym grzbietem, gdyż jest to niemożliwe ze względów transpotrowych), tylko z Głównego Grzbietu Sudetów (GGS), w którym leżą setki szczytów, wyodrębnimy i zdobędziemy tylko te szczyty (tzw. dominanty), które od innych szczytów (dominant) są oddzielone jakąś przełęczą, niższą od dominanty o conajmniej 100 m. Czyli, mówiąc krótko, przeprowadzamy analizę matematyczną GGS i z mrowia, składających się nań, szczytów, wybieramy tylko dominanty 100-metrowe. Mówiąc prościej - szczyty, które bardziej dominują w GGS, a zatem i w krajobrazie.

Tak, jak podał słusznie Apollo, pierwszą domianatą w GGS jest Landeskrone na południe od Gorlitz. Co ciekawe, na szczyt można wjechać... samochodem. My jednak nie chcemy iść na łatwiznę, tylko zamierzamy załoić dominantę od podnóża. A co, tacy jesteśmy! :wink:
Już bym z chęcią wyruszył...

Na niektóre dominanty czas wejścia będzie wynosił około 15-30 min (np. wspomniana Landeskrone), wówczas jednego dnai zdobędziemy kilka dominant, leżących w GGS, innym razem przyjdzie nam wdrapać się na takie dominanty, jak Wielki Szyszak, Śnieżka, Śnieżnik, Keprnik, Pradziad, wtedy wejście i na jedną dominantę i powrt z niej do auta zajmie nam jeden dzien.

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 11-04-2007 12:06

W ten weekend ma być piękna pogoda. Ruszamy na Operację Łużyce? 8)

Awatar użytkownika
wlkp
Moderator

Postautor: wlkp » 12-04-2007 05:49

Jak już wcześniej pisałem - dostosuję się do reszty "GGS-owców". :)
Może niech się wypowiedzą Apollo i Hoffi, i może ktoś jeszcze? :wink:

Z drugiej strony nadmiar demokracji czasem bywa szkodliwy, bo niespodziewanie może wykreować Leppera albo Giertycha. Chyba trzeba, aby kierownik wyprawy podjął decyzję.

Awatar użytkownika
Hoffi
tramp

Postautor: Hoffi » 12-04-2007 19:29

Ja na pewno w ten weekend odpuszczam. Kolano nie jest jeszcze w pełni sprawne, więc najbliższe możliwe wyprawy będę mógł pewnie zaliczać od maja...

A żałuję, bo wydaje mi się, że wyprawy w Waszym towarzystwie mogą być...ciekawe... :D

Pozdrawiam i trzymam kciuki za Wasz (nasz) najbliższy weekend!

Hoffi
"Życie jest jak pudełko czekoladek...Nigdy nie wiesz, co Ci się przytrafi..." (Forrest Gump)

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 13-04-2007 10:58

Z tego, co doniesiono Kierownikowi, wynika, że nasz Kierowca :lol: Apollo w ten weekend wyruszyć nie może. A iść pieszo z Wrocławia do Zgorzelca się nie opłaca. Wobec tego wyprawę przekładamy na przyszły weekend. :cry:

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 13-04-2007 11:22

Dementuję ;).
Jadymy jutro!
Wlkp - miejsce w samochodzie dla Ciebie jest jak najbardziej aktualne.

Niestety, zostałem pozbawiony GPSa i aparatu fot. :-/

Wróć do „Relacje z wypraw”