RÓŻNE WIEŚCI ZWIĄZANE Z SUDETAMI

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 05-11-2014 21:06

Raubritter pisze:A mnie obraża, że Ciebie obraża. Gadaj tu jeden z drugim. A tak na poważnie. Jeżeli ktoś napiszę, że nie w smak mu idąc szlakiem spotkać na swojej drodze kapliczki, krzyża, szlaku papieskiego, to okej - każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie w sposób cywilizowany, kulturalny. Mi też wiele rzeczy się nie podoba. Czym innym natomiast jest pocisk, odnoszenie się lekceważąco w związku z kogoś religią, poglądami. Ja nie pisałem, w żadnym z swoich postów, że ateiści, rodzimowiercy, rastafarianie to jest sekta, która bezcześci każdą górę. Czaisz panie kolego do czego zmierzam?

Jako poganin wyraziłem tylko swój pogląd, do którego, jak sądziłem, w demokratycznym kraju mam prawo, i który jest zgodny z faktami historycznymi. Skoro dla innych jest to obrazą ich uczuć religijnych (bowiem dla nich stawianie oznak swego kultu w świętych dla innych miejscach nie jest bezczeszczeniem), to ich przepraszam. Prosiłbym jednak o głębszą analizę faktów, czy w swoim uzurpatorskim podejściu do ponad przeciętności swego wyznania mają rację. Dla mnie wszystkie gałęzie mitów wyrastających z religii żydowskiej to sekty tejże religii. I nie ma w tym żadnych powodów do obrażania się, ponieważ jest to fakt historyczny.

Słownik Języka Polskiego PWN:

sekta
"odłam wyznaniowy jakiejś religii; też: grupa ludzi skupiona wokół jakiegoś przywódcy, mająca własną religię"

Myślę, że ten off topic należy zakończyć.

krzych
podróżnik

Kamieniołom na koniec kadencji - Mieroszow/Rybnica Lesna

Postautor: krzych » 25-11-2014 13:43

"Na dwie godziny przed końcem kadencji burmistrz ogłasza w decyzji środowiskowej, że zgodził się na przedłużenie działalności kamieniołomu o 30 lat i… przegrywa wybory."

http://www.prw.pl/articles/view/38951/Kamienny-skandal-w-Mieroszowie

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 25-11-2014 14:05

Fadel pisze:Dla mnie wszystkie gałęzie mitów wyrastających z religii żydowskiej to sekty tejże religii (...)
sekta
"odłam wyznaniowy jakiejś religii; też: grupa ludzi skupiona wokół jakiegoś przywódcy, mająca własną religię"
Tego co tu zacytowałeś nie można w żadnym razie uznać za definicję sekty, bowiem definicja jest znacznie obszerniejsza i pełniejsza. Sektą wg definicji opracowanej przez religioznawców nie jest bowiem kościół, którego hierarchia kościelna jest wynikiem długotrwałego procesu instytucjonalizacji. Twoich insynuacji pod adresem kościoła ugruntowanego przez ponad 1000 lat w polskiej tradycji nie można więc traktować poważnie.