Lech pisze:Ta druga fotografia jest o tyle ciekawa gdyż widać na niej, że oprócz wieży widokowej na szczycie Biskupiej Kopy stała drewniana wieża triangulacyjna. Dziś z pewnością nie ma po niej nawet śladów. Ciekawe po której stronie obecnej granicy ta wieża została postawiona?
Znam kilka zdjęć tej wieży. Akurat te dotyczy momentu wieszania flagi na nazistowskiej, przypuszczalnie to 18 maja 1939 r. gdy wieża zostaje oficjalnie przekazana Hitlerjugend, o tym też piszę w artykule. Pozostaje zagadką skąd zostało wykonane zdjęcie dwóch wierz, dronów wtedy jeszcze nie było, obecnego masztu tv także, ja myślę, że z drzewa.

U mnie na portalu również ciekawe ujęcia wykonane z kamiennej widokowej na drewnianą i z triangulacyjnej na wierzchołek Kopy z kamienną.

Tak na szczycie stała drewniana wieża triangulacyjna. Kiedyś po stronie niemieckiej, dziś polskiej. Biskupia Kopa miała w historii 3 takie wieże. Pierwsza powstała ok 1835 r. na wierzchołku - tzw. biała piramida. Ta ze zdjęcia to ostatnia konstrukcja powstała przypuszczalnie w 1927 r. (data na słupie). Zawaliła się w 1966 r. od uderzenia pioruna. Do dziś zachowały się po niej kamienne fundamenty i słup TP.
Pudelek uprzedził mnie w dodaniu zdjęcia, moje jest gorsze bo w tamtym roku słup jakiś idiota pomazał sprejem...
Warto dodać, że miejsce wieży i słupa to najwyższy punkt Biskupiej Kopy po polskiej stronie - 888 m.n.p.m

Nie wszystkie wieże miały betonowe fundamenty. w przypadku Gór Opawskich takie konstrukcje stały jeszcze na Średniej Kopie (ok. Głuchołaz), Olszaku (k. Pokrzywnej), Długocie (Las Prudnicki) oraz Wężowej Górze (Las Trzebiński). W tych przypadkach słupy były wbite w ziemię z kamieniami.
Na Wężowej Górze zachował się do dziś nawet powalony szkielet wieży: