Krzysztof63 pisze:Ja jestem za wprowadzeniem stanu wyjątkowego.
De facto już to zrobili, tylko nazwali to inaczej, bo rozdali kasę na przekupienie wyborców i nie mają już na wypłatę odszkodowań, które w takim przypadku by się ludziom należały. Poza tym by wtedy musieli zrezygnować z wyborów w maju.
Krzysztof63 pisze:Będzie można zamknąć TVN i Wyborczą.
Za wczesnej komuny o ówczesnych odpowiednikach TVN i GW by napisano "wraża propaganda imperialistyczna" lub "nędzna agentura burżuazji usiłuje przeszkodzić budowie socjalistycznego dobrobytu w ludowej ojczyźnie".
Później, tak od lat 70-ych już by nic nie napisano takiego, bo by się wszyscy śmiali do rozpuku.
Co natomiast się robi/pisze za władzy nowej odmiany PZPR czyli PiS? Ano to, że PiS broniąc konstytucji zorganizuje wybory w przepisowym terminie.
I wcale bym się nie zdziwił, gdyby na pasku w TVP-Info pojawił się napis: "Opozycyjne media usiłują przeszkodzić dobrej zmianie". Tyle, że rzadko na ten kanał zaglądam więc nie wiem co tam ostatnio produkują. Chociaż, jak doszły mnie słuchy, gdzieś tak od 3 tygodni w TVP zginęły zwroty "dobra zmiana" i "biało-czerwona drużyna".
A Jarek chyba zwariował. Niektórzy widzą wiele podobieństwa Jarka i Adolfa. To jest po prostu ta faza - u Adolfa były to okolice jesieni 44': "Żadnego kroku wstecz - rozstrzelać każdego, kto tylko wspomni o kapitulacji". Chociaż nie, bardziej przypomina wrzesień - silni, zwarci, gotowi, nie oddamy nawet guzika! A tymczasem zgraja nieudaczników i karierowiczów u sterów prowadzi ku przepaści. Póki było "normalnie" wystarczała korzystna gospodarcza koniunktura. Teraz zmierzamy ku problemom, na które Kaczyńskiemu brak intelektu. Może oczywiście nakrzyczeć z Dudą na wirusa, albo recesję, wyzwać od zdradzieckich mord czy lewactwa, ale wiele tym razem nie wskóra. Choć, oczywiście, pewnie uda się mu przekonać różnych gamoni, że to układ, spisek Tuska, lemingów, albo Brukseli czy masonów, albo pomacha flagą, przywoła wiktorię wiedeńską czy "zwycięskie" Powstanie Warszawskie i może w czasie chaosu utrzyma swą władzę.
PS. Dyrektor Generalny Lasów Państwowych nie ma kompetencji zakazania wstępu do lasów na całym obszarze kraju. Okresowy zakaz wstępu do lasu może wprowadzić wyłącznie nadleśniczy i to w związku z przyczyną, która musi stanowić jedną ze wskazanych w ustawie o lasach. Zgodnie z treścią art. 26 ust. 3: Nadleśniczy wprowadza okresowy zakaz wstępu do lasu stanowiącego własność Skarbu Państwa, w razie gdy:
1) wystąpiło zniszczenie albo znaczne uszkodzenie drzewostanów lub degradacja runa leśnego;
2) występuje duże zagrożenie pożarowe;
3) wykonywane są zabiegi gospodarcze związane z hodowlą, ochroną lasu lub pozyskaniem drewna.
Oczywiście stan epidemii w żadnym stopniu nie pokrywa się z żadną z powyższych przesłanek.