Góry Kamienne, październik 2020r - fotorelacja

Planujesz wypad? Byłeś gdzieś i masz ochotę podzielić się wrażeniami z innymi - zrób to koniecznie! Zdjęcia mile widziane!
Awatar użytkownika
Zły Marcin
obieżyświat

Re: Góry Kamienne, październik 2020r - fotorelacja

Postautor: Zły Marcin » 14-11-2020 21:46

menel pisze:Marcin, dzięki za czujność. Edytowałem posta, jak jest teraz?

Teeeraz wiiidać :wink:

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 15-11-2020 21:04

kiedy dochodzę na Kruczą Skałę, odjęło mi mowę… :shock:

Nam tam tez mowe odjelo! Taka mala gorka, zupelnie niepozorna a tu bum takie widoki!

i stromo w dół schodzę do Sokołowska, ruiny kaplicy.

Fajne tam jest miejsce ogniskowe! :) Z ktorego nie omieszkalismy skorzystac! :mrgreen:

Obrazek

Acz kaplicą to chyba nigdy nie bylo. Gdzies czytalam ze dawniej, jeszcze przed wojną, gdy w Sokołowsku panowały klimaty bardzo uzdrowiskowe, budyneczek ten został zbudowany dla lokalnych kuracjuszy. Miał słuzyc jako miejsce schronienia jak wczasowiczów złapie deszcz podczas spacerow po parku, ponoc rowniez jako miejsce widokowe. Widoków juz nie ma, chyba im sie zarosło. A miejsce schronienia nadal jest zacne :)

okazało się, że jest tam jedynie wiata. Tak czy siak dobre miejsce na drugie śniadanie.

I dobre miejsce na zlot! Tak jak bywalo w maju 2010.

Obrazek

Dla przypomnienia tych pieknych czasow, gdy ludzie jeszcze chcieli jezdzic na zloty...
https://goo.gl/photos/m7SCAN1ydV4amgQx5
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 16-11-2020 12:14

Buba! Ja miałem dość długi rozbrat z tym Forum, ale kiedyś też jakieś tam Zloty się zaliczyło...a tu proszę ile znajomych i lata już niewidzianych "mordeczek"! :mrgreen:

Tak, tej budowli u podnóża Włostowej to sam nie jestem pewien... :-/

Ławeczka i widokowy balkon na Kruczej Skale, to moje zaskoczenie największe z całego wyjazdu. Żałować mogę tylko pogody, bo złotej, polskiej jesieni trochę mi brakowało...
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 16-11-2020 15:33

Buba! Ja miałem dość długi rozbrat z tym Forum, ale kiedyś też jakieś tam Zloty się zaliczyło...a tu proszę ile znajomych i lata już niewidzianych "mordeczek"! :mrgreen:

Ty chyba na zlocie to na Sniezniku byles w 2009? A potem juz nie?

Ławeczka i widokowy balkon na Kruczej Skale, to moje zaskoczenie największe z całego wyjazdu. Żałować mogę tylko pogody, bo złotej, polskiej jesieni trochę mi brakowało...

To nam sie idealnie udalo w tym roku utrafic tam w zlota jesien, jakos w drugiej polowie pazdziernika
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 16-11-2020 17:21

Moje Zloty, to: Śnieżnik, Zygmuntówka i Ślęża... :mrgreen:

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 16-11-2020 20:04

Satan pisze:Moje Zloty, to: Śnieżnik, Zygmuntówka i Ślęża... :mrgreen:

To Zygmuntowka byla chyba w tym samym roku co Stożek tylko pare miesiecy wczesniej! Tez fajny zlot! I chyba najlepszy zlotowo rok - 2010! Bo byly trzy zloty!

Ja chyba bylam na wszystkich oprocz Slezy i Grobli... Ostatni byl chyba w 2017 na Jagodnej.. Ciekawe czemu potem sie ludziom odechcialo??

gar
stary wyga

Postautor: gar » 17-11-2020 16:16

Jak Andrzejówka z nową ekipą ? Jakieś zmiany ? Jak kuchnia ?
Wszystko co piękne jest przemija, wszystko co piękne jest zostaje ...

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 18-11-2020 12:47

Cześć Gar! :D

Kuchnia bardzo spoko. W menu jest 7 czy 8 dań, klasyka: schabowy, bigos, placki ziemniaczane czy nieco szerzej np: syr. Do tego trochę spraw w klimatach vege & organic... :wink:
Generalnie jedzenie dobre/bardzo dobre, widać, że domowo, na bieżąco, bez odgrzewania.
Regularnie pieką ciasta, szarlotka super.
Mają piwa craftowe, a dokładnie z Browaru Za Miastem.

Natomiast pokoje i łazienki nie zmieniły się nic od mojego ostatniego pobytu tam. Nowa ekipa jest w Andrzejówce od marca, a więc okres niedługi i cokolwiek pechowy...

Awatar użytkownika
pat_ch
tramp

Postautor: pat_ch » 19-11-2020 09:50

Satan pisze:Zupełnie nieoczekiwanie przy wejściu napotykam się na stary kamień graniczny. Moja wiedza na ich temat jest zerowa, ale popytam takiego jednego…

To kamień graniczny opactwa w Krzeszowie. Takich 'herbowych' z 'IAG1727' było oryginalnie 100, zachowało się ich do dzisiaj kilkanaście, żaden nie jest w swoim oryginalnym miejscu (prócz kilku skutych i będących dzisiaj słupkami granicznymi na granicy CZPL). Łącznie 'krzeszowskich' znanych mi znaków granicznych jest około 30.

Satan pisze:Na podejściu, choć pot zalewał mi oczy moją uwagę zwrócił kamień, który okazał się nie być zwykłym kamlotem wbitym w grunt…

To z kolei pozostałość kamienia granicznego opactwa w Broumowie. Znanych mi zachowanych znaków 'broumowskich' jest trochę więcej - koło 50. Między innymi Trójpański Kamień, przy którym byłeś.

Jak Cię (lub kogoś) interesuje ta tematyka sudeckich kamieni granicznych opactw to moje rezultaty wieloletnich już 'wypocin' w teorii i w terenie (wraz z mapami) są pod tym linkiem:

https://sciezkawbok.wordpress.com/grani ... -sudetach/

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga