Przemeblowanie, czyli totalna reorganizacja forum.

Coś nie działa? Jakieś pytania? A może masz jakieś propozycje co do nowych działów forum?
Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 20-11-2007 23:21

apollo pisze:A odnośnie ewentualnego moderatora, to miałbym wymarzoną wręcz kandydaturę - codziennego gościa na forum, osoby o wysokiej kulturze osobistej, znawcy gór, a przy okazji internetu, specjalisty od nauk ścisłych o naturze humanisty. Oczywiście może być i kilku moderatorów, ale przy tym rozmiarze forum niekoniecznie musi to być dobry pomysł.

...Apollo, zawsze wiedziałem, że z Ciebie skromniacha aż miło... :lol:

Awatar użytkownika
Taja
stary wyga

Postautor: Taja » 21-11-2007 00:01

Jakich manipulacji sam używasz chcąc wywrzeć presję, gdy kupujesz, albo gdy chcesz coś wyperswadować innym (małżonkowi, dzieciom, podwładnym)?

:?: :?: :?:

to było bezpośrednio do mnie?

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 21-11-2007 07:48

Satan pisze:...Apollo, zawsze wiedziałem, że z Ciebie skromniacha aż miło... :lol:

:lol: :lol: :lol:
Ooo, to tylko jedna z moich wielu zalet... :)
Gdy przyjdzie czas na kandydatury, to odkryję, kogo miałem na myśli ;).

Awatar użytkownika
wlkp
Moderator

Postautor: wlkp » 21-11-2007 10:01

Rafał Łoziński pisze: sebo123 i wlkp czytajcie uważnie sam już o tym wspominałem kilka postów wcześniej, zamieszanie wywołałem z premedytacją aby wywołać jakąkolwiek reakcję. Kontrakcji nie było. Uderz w stół a norzyce NAPEWNO się odezwą! :) Chłopaki, przestańcie zrzędzić i zobaczcie jakie tematy wartoby połączyć ze sobą. ;)

Nieprawdą jest jakoby kontrakcji nie było. Weźmy np. taki wątek.
http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t=991

Rafał Łoziński pisze:Wieża widokowa na Wapniarce - uroczyste otwarcie

W niedzielę 23.09.2007r. o 14.00 rozpocznie się uroczyste otwarcie odbudowanej wieży na Wapniarce (Krowiarki). Jest to dość wierna kopia drewnianej wieży widokowej wybudowanej przez Glatzer Gebirgsverein w 1926 r. Obecną rekonstrukcję pilotowali lokalni pasjonaci przy finansowym udziale samorządów lokalnych i Nadleśnictwa Bystrzyca. Więcej informacji znajduje się na lokalnych stronach (www.okgk.end.pl), portalach "sudeckich" oraz tutaj. Podczas uroczystości będzie można kupić pamiątki związane z wieżą, spotkać się z realizatorami, spróbować smacznej grochówki i posłuchać zespołów ludowych z okolicy.

Jako miłośnik Krowiarek będę tam na pewno, pod warunkiem, że pogoda dopisze. :wink:

...

wlkp pisze:Dzięki Rafale za informację, ale temat już jest zapodany na forum przez Huberta tutaj
http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t=985 :wink:

Skoro raz coś nie poskutkowało, to nie ma sensu zwracać uwagi drugi raz. :wink:

Jeśli zaś chodzi o meritum wątku, to nie jest potrzebne gruntowne przemeblowanie tylko jakaś kosmetyka i obiecuje się nad tym zastanowić i przedstawić jakieś konkretne wnioski.

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 21-11-2007 12:34

WLKP Masz 100% rację. Dlatego przydałaby się osoba, która mogłaby to regulować. Sami nie możemy wycinać błędnych i nieaktualnych tematów.
Kotlina Kłodzka ≠ Ziemia Kłodzka! :)

www.bushcraft.pl

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 21-11-2007 12:41

Rafał Łoziński pisze:WLKP Masz 100% rację. Dlatego przydałaby się osoba, która mogłaby to regulować. Sami nie możemy wycinać błędnych i nieaktualnych tematów.
Jednak możemy zawsze poprosić o to administratora, albo sami pousuwać po kolei posty aby zlikwidować błędnie umieszczony wątek. W taki sposób można pozbyć się tego np. wątku => http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t=1074
Wystarczy, że Taja a potem Apollo usuną swoje posty, a następnie sam usuniesz cały wątek.
Obrazek

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 21-11-2007 13:49

Zgadza się. Już wcześniej do nich napisałem.

www.bushcraft.pl

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 21-11-2007 13:59

Rafał Łoziński pisze:Zgadza się. Już wcześniej do nich napisałem.
Gwoli rzetelności, to najwcześniej napisałeś do mnie, a ja swój post niezwłocznie usunąłem. I jeszcze jedna propozycja: Zmień tytuł wątku z "," na "Wątek do usunięcia".
Obrazek

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 21-11-2007 14:30

No tak tylko, że nie miałem możliwości zaczekać aż usuniesz swój post. Liczyłem, że uda mi się Cię złapać zanim się wylogujesz.

Poprawiam.

www.bushcraft.pl

Andrzej
łazik

Postautor: Andrzej » 21-11-2007 14:43

Rafał Łoziński pisze: Andrzej, kiedy chcę przeczytać opis wyjazdu i mam czekać aż pootwierają mi się fotki to mi się odechciewa.

Ustalmy zatem "dopuszczalną masę całkowitą" pojedynczego zdjęcia, albo po prostu wklejajmy tylko "thumbnail'e".

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 21-11-2007 21:07

albo nie otwierajmy wątków z relacjami, skoro mamy się umartwiać nad otwieraniem fotek, wynikającym z długości tegoż.

Awatar użytkownika
wlkp
Moderator

Postautor: wlkp » 21-11-2007 21:38

Jestem przeciwnikiem jakiegoś totalnego przemeblowywania forum, ale zgadzam się, że trzeba utworzyć kilka nowych działów i poprzenosić część zawartości do nowo utworzonych, a także powydzielać z niektórych wątków tematy poboczne, które się nadmiernie rozrosły i zaczęły żyć własnym życiem. Jesteśmy przyzwyczajeni do określonego układu forum i ewentualne pojawienie się kilku nowych działów przeżyjemy jakoś bezboleśnie, zaś burzenie całego układu i tworzenie nowego spowodowałoby totalny chaos na forum.
A teraz szczegóły mojej – mam nadzieję sensownej – propozycji uwzględniającej sporo tego, co zostało tu wcześniej napisane.
Jeździmy również poza Sudety i chcemy się podzielić wrażeniami z tych wypraw, a Hyde Park jest trochę za duży i proponuję wydzielić z niego nowy dział - Wyprawy poza Sudety z rozbiciem na kilka poddziałów: góry, doliny, imprezy i galerie.
Jeśli chodzi o zasadniczy dział tego forum – Wyprawy w Sudety>Turystyka pieszo i ogólnie, to pełni on rolę swoistego sudeckiego hyde parku i proponuję zostawić go, a część zawartości przenieść do nowo utworzonych działów: relacje z wypraw, artykuły i felietony, galerie oraz dojazd w Sudety.
Co do usuwania działów, to znalazłem tylko jednego kandydata – W siodle.
Po tej sporej kosmetyce całość wyglądałaby tak.

W sprawie formalnej ... i nie tylko
      Portal Sudety.it
      Forum o forum
      Hyde Park
    Wyprawy poza Sudety
      Góry
      Doliny
      Galerie
      Imprezy
    Wyprawy w Sudety
      Turystyka pieszo i ogólnie
      Relacje z wypraw
      Artykuły i felietony
      Galerie
      Dojazd
      Rowerem
      Na nartach
      Noclegi
      Jedzenie
      Imprezy
    Sprzęt - porady, opinie i giełda
      Turystyczny
      Rowerowy
      Narciarski

Aby czuwać nad całością - potrzebny jest moderator albo moderatorzy, ale tacy którzy będą raczej pouczać użytkowników forum a nie karać.
Tutaj przychodzą mi do głowy trzy kandydatury. Aby nikogo nie faworyzować, to wymienię w kolejności alfabetycznej: Apollo, Lech i Walter02.
Aby to wszytko działało, no to niestety jest potrzebny jakiś regulamin, który powinien znaleźć się gdzieś w nagłówku.
Jako jeden z punktów regulaminu proponuję umieścić mniej więcej taki:

Relacja czy artykuł nie powinny zawierać więcej niż pięć zdjęć bezpośrednio wklejonych na forum o większym wymiarze (szerokość lub wysokość) przekraczającym 300 pikseli i nie wolno wklejać na forum zdjęć szerszych niż 600 pikseli. Ponadto umieszczający zdjęcia powinien pilnować aby link był aktywny.

Pozostałe fotki trzeba umieścić, tak jak proponuje Andrzej. Dobry przykład dał tutaj Lech w swoich ostatnich relacjach. Zaś najgorszy (tutaj niestety muszę się uderzyć w pierś) ja podczas ostatniej relacji z wyprawy GGS.
Jeśli chodzi o same galerie, to tutaj nie ograniczałbym ilości zdjęć wklejonych na forum pozostawiając tylko ograniczenie maksymalna szerokość 600 pikseli.
Jeśli chodzi o resztę regulaminu, to może niech ustalą to prawnicy.

Co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 21-11-2007 22:12

wlkp pisze:Co o tym sądzicie?

Proponuję przekazać tematy do poszczególnych komisji ;).

Kilka moich uwag:
a) w przedmiocie nowych działów - jestem przeciwnikiem nadmiernej ich rozbudowy. Chciałbym uniknąć sytuacji, gdy przed utworzeniem nowego tematu będę 5 minut myślał, gdzie go umieścić. Czy np. relację z Chorwacji, w której mamy i morze, i góry, umieścić w dziale "Wyprawy w góry", czy też " wyprawy w doliny", a może po prostu w "galerii"??? Nie jest nas dużo, pewien standard relacji, galerii, dyskusji itp. został już wypracowany - i na pewno w przyszłości będzie ulegał pewnym korektom, ale raczej w tempie ewolucyjnym, a nie rewolucyjnym. I nie ma chyba sensu nic tu przyspieszać lub wymuszać;

b) relacje + galerie - m. zd. wystarczy jeden dział; czasem trudno odróżnić relację od galerii zdjęć; poza tym najczęściej w "galeriach" znajdowałyby się krótkie posty z linkiem do Picasa lub innych Fotosików + kilka postów wyrażających zachwyt dla autora. Może nie warto tego aż tak "szatkować" ;) ?

b) bis) ;) odnośnie długości relacji, galerii itp. to popieram przedmówców - jeśli ktoś nie ma czasu/ochoty/cierpliwości/dostatecznie ostrych szkieł kontaktowych itp., to niech zastosuje kombinację ALT+F4. Nie ukrywam, że sam mam niedobory czasu - i nie oglądam wszystkich galerii. Nie oznacza to jednak, że przeszkadza mi ich umieszczanie - lub co gorsza - chciałbym je "standaryzować" regulaminowo lub w inny sposób. Wiadomo nie od dziś, że relacje np. Buby będą się różniły od relacji Waltera02 czy Wlkp, ale to nie oznacza, że relacje któregokolwiek z wymienionych użyszkodników forum :P są "złe". Lubię oglądać zdjęcia Buby i czytać relacje Chopów. Czy naprawdę musimy tu coś zmieniać?

c) nie wiem, jak często korzystacie z wyszukiwarki. Mnie się to zdarza raz na jakiś czas. By usprawnić wyszukiwarkę, może wprowadzimy słowa kluczowe w tematach tworzonych dyskusji? Np. relacja z wyprawy na Wielką Sowę mogłaby mieć tytuł: "[Góry Sowie] Relacja z wypadu na Wielką Sowę". Wtedy wpisując w wyszukiwarce "góry sowie", dostaniemy listę wszystkich tematów w jakiś sposób związanych z tym pasmem. Oczywiście nie wszystkie tematy wymagałyby takiego zachodu; "HydePark" byłby z oczywistych względów (w większości) nie oznaczany;
Być może po jakimś czasie bylibyśmy w stanie skłonić Admina do umieszczenia na pierwszej stronie forum linków typu "Góry Stołowe", "Góry Izerskie", "Góry śmieci" itp., po kliknięciu w które uzyskiwałoby się zestawienie wątków na forum (w oparciu o słowa-klucze)...

d) moderka - można wprowadzić tymczasową moderkę dla uporządkowania dotychczasowych osiągnięć; po uprzątnięciu stajni Augiasza, poddamy ocenie działalność moderatora (w sensie - czy jest dalsza potrzeba). M. zd. jeden moderator nie zaszkodzi; chociaż nie mamy tutaj pyskówek, a i sprzedawcy Viagry się od nas odpitolili, to jednak raz na rok jest konieczna interwencja Admina, którego mógłby wspomagać (czyt. wyręczać) moderator.

e) pisząc wyżej o kandydacie na moderatora, miałem na myśli Wlkp. Myślę, że jedna osoba wystarczy.

I na koniec generalna konkluzja - jesteśmy relatywnie małym forum i nie wiem, czy na obecnym etapie potrzeba aż takiej rewolucji (w każdej dziedzinie). Gdy się rozrośniemy (w co wierzę i czego życzę), to pierwszy będę krzyczał o zmiany ;).

Na koniec podziękowanie dla Was wszystkich za to, że forum jest takie CIEKAWE.
Dwa lata temu sparafrazowałem Eda Chigliaca http://forum.sudety.it/viewtopic.php?p=819#819 - i nadal uważam to za aktualne ;).

Awatar użytkownika
adam
Administrator

Tu mówi admin...

Postautor: adam » 22-11-2007 18:23

Uff, chwilowo nie mam możliwości prześledzić ze zrozumieniem całej dyskucji odnośnie remontu forum, ale postaram się to niebawem uczynić.

Forum powstało dość dawno i przez długi czas niewiele się na nim działo, stąd nie było sensu mnożyć działów. Teraz parę by się pewnie przydało, ale bez przesady - zbyt wielka szczegółowość rodzi problem, gdzie czegoś szukać lub gdzie napisać.

Forum to platforma do biedzącej wymiany zdań, opinii, do dyskucji, a nie encyklopedia, gdzie jest sens i konieczność ściśle określonego porządku.

Ja sobie tak myślę, że spora zaleta tego forum polega na tym, że admin zbytnio nie ingeruje w formę oraz treść postów ;)

Ok, pracujdzie dzielnie nad nową koncepcją, obiecuję, że uwzględnię wolę ogółu ;) Ale przy podziale na większą liczbę kategorii ktoś mi będzie musiał pomóc poprzenosić co i gdzie trzeba...

Radus
podróżnik

Postautor: Radus » 23-11-2007 20:10

wlkp pisze:Aby czuwać nad całością - potrzebny jest moderator albo moderatorzy, ale tacy którzy będą raczej pouczać użytkowników forum a nie karać.
Tutaj przychodzą mi do głowy trzy kandydatury. Aby nikogo nie faworyzować, to wymienię w kolejności alfabetycznej: Apollo, Lech i Walter02.

Apollo i walter02 OK, ale kandydatura Lecha to chyba jakiś żart...
Obrazek
Obrazek

Wróć do „Forum o forum”