wlkp pisze:Co o tym sądzicie?
Proponuję przekazać tematy do poszczególnych komisji

.
Kilka moich uwag:
a) w przedmiocie nowych działów - jestem przeciwnikiem nadmiernej ich rozbudowy. Chciałbym uniknąć sytuacji, gdy przed utworzeniem nowego tematu będę 5 minut myślał, gdzie go umieścić. Czy np. relację z Chorwacji, w której mamy i morze, i góry, umieścić w dziale "Wyprawy w góry", czy też " wyprawy w doliny", a może po prostu w "galerii"??? Nie jest nas dużo, pewien standard relacji, galerii, dyskusji itp. został już wypracowany - i na pewno w przyszłości będzie ulegał pewnym korektom, ale raczej w tempie ewolucyjnym, a nie rewolucyjnym. I nie ma chyba sensu nic tu przyspieszać lub wymuszać;
b) relacje + galerie - m. zd. wystarczy jeden dział; czasem trudno odróżnić relację od galerii zdjęć; poza tym najczęściej w "galeriach" znajdowałyby się krótkie posty z linkiem do Picasa lub innych Fotosików + kilka postów wyrażających zachwyt dla autora. Może nie warto tego aż tak "szatkować"

?
b) bis)

odnośnie długości relacji, galerii itp. to popieram przedmówców - jeśli ktoś nie ma czasu/ochoty/cierpliwości/dostatecznie ostrych szkieł kontaktowych itp., to niech zastosuje kombinację ALT+F4. Nie ukrywam, że sam mam niedobory czasu - i nie oglądam wszystkich galerii. Nie oznacza to jednak, że przeszkadza mi ich umieszczanie - lub co gorsza - chciałbym je "standaryzować" regulaminowo lub w inny sposób. Wiadomo nie od dziś, że relacje np. Buby będą się różniły od relacji Waltera02 czy Wlkp, ale to nie oznacza, że relacje któregokolwiek z wymienionych użyszkodników forum

są "złe". Lubię oglądać zdjęcia Buby i czytać relacje Chopów. Czy naprawdę musimy tu coś zmieniać?
c) nie wiem, jak często korzystacie z wyszukiwarki. Mnie się to zdarza raz na jakiś czas. By usprawnić wyszukiwarkę, może wprowadzimy słowa kluczowe w tematach tworzonych dyskusji? Np. relacja z wyprawy na Wielką Sowę mogłaby mieć tytuł: "[Góry Sowie] Relacja z wypadu na Wielką Sowę". Wtedy wpisując w wyszukiwarce "góry sowie", dostaniemy listę wszystkich tematów w jakiś sposób związanych z tym pasmem. Oczywiście nie wszystkie tematy wymagałyby takiego zachodu; "HydePark" byłby z oczywistych względów (w większości) nie oznaczany;
Być może po jakimś czasie bylibyśmy w stanie skłonić Admina do umieszczenia na pierwszej stronie forum linków typu "Góry Stołowe", "Góry Izerskie", "Góry śmieci" itp., po kliknięciu w które uzyskiwałoby się zestawienie wątków na forum (w oparciu o słowa-klucze)...
d) moderka - można wprowadzić tymczasową moderkę dla uporządkowania dotychczasowych osiągnięć; po uprzątnięciu stajni Augiasza, poddamy ocenie działalność moderatora (w sensie - czy jest dalsza potrzeba). M. zd. jeden moderator nie zaszkodzi; chociaż nie mamy tutaj pyskówek, a i sprzedawcy Viagry się od nas odpitolili, to jednak raz na rok jest konieczna interwencja Admina, którego mógłby wspomagać (czyt. wyręczać) moderator.
e) pisząc wyżej o kandydacie na moderatora, miałem na myśli Wlkp. Myślę, że jedna osoba wystarczy.
I na koniec generalna konkluzja - jesteśmy relatywnie małym forum i nie wiem, czy na obecnym etapie potrzeba aż takiej rewolucji (w każdej dziedzinie). Gdy się rozrośniemy (w co wierzę i czego życzę), to pierwszy będę krzyczał o zmiany

.
Na koniec podziękowanie dla Was
wszystkich za to, że forum jest takie CIEKAWE.
Dwa lata temu sparafrazowałem Eda Chigliaca
http://forum.sudety.it/viewtopic.php?p=819#819 - i nadal uważam to za aktualne

.