Radunia

Planujesz wypad? Byłeś gdzieś i masz ochotę podzielić się wrażeniami z innymi - zrób to koniecznie! Zdjęcia mile widziane!
Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 23-06-2009 11:51

Wieża była typowo triangulacyjna, nie widokowa. Stała jak pamiętam w tym miejscu, gdzie teraz szlak wchodzi na grzbiet. Nie jestem pewien czy to było na Raduni, ale chyba jakiś czas sterczały jeszcze z ziemi dwa pokrzywione stalowe płaskowniki

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 23-06-2009 13:07

Mam jakieś dziwne wrażenie że szlaki typu:

a) Jordanów Śląski- Radunia- Ślęża-Sobótka,
b) Gogołów-Wzgórza Kiełczyńskie-Kiełczyn-Przełęcz Tąpadła-Ślęża-Sobótka,
c) Strzelce Świdnickie-Biała-Ślęża

są bardzo słabo znane forumowiczom. Zachęcam szczególnie osoby mieszkające w pobliżu na przykład we Wrocławiu do bardzo dokładnej penetracji Masywu Ślęży

Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 23-06-2009 14:39

rafhak pisze:Zrobiłaś mi apetyt na Masyw. :D
Na Radunii byłem dobrych kilka lat temu :) Czy jest jeszcze na szczycie drewniania wieża?
Czy mokasyny są jeszcze w sprzedaży?

Wiezy nie ma od dobrych kilku lat :lol:
Będzie z 10 :roll:

tomaszll pisze:Mam jakieś dziwne wrażenie że szlaki typu:

a) Jordanów Śląski- Radunia- Ślęża-Sobótka,
b) Gogołów-Wzgórza Kiełczyńskie-Kiełczyn-Przełęcz Tąpadła-Ślęża-Sobótka,
c) Strzelce Świdnickie-Biała-Ślęża

są bardzo słabo znane forumowiczom. Zachęcam szczególnie osoby mieszkające w pobliżu na przykład we Wrocławiu do bardzo dokładnej penetracji Masywu Ślęży

Złe wrażenie. Znam te szlaki a na Ślęży jestem średnio raz w miesiącu
wirek pisze:Wieża była typowo triangulacyjna, nie widokowa. Stała jak pamiętam w tym miejscu, gdzie teraz szlak wchodzi na grzbiet. Nie jestem pewien czy to było na Raduni, ale chyba jakiś czas sterczały jeszcze z ziemi dwa pokrzywione stalowe płaskowniki

Miała platformę na którą dało się wejść a stała na wzniesieniu nad polanką z widokiem na Góry Sowie a płaskowniki sterczą na szczycie.
Przy okazji Raduni mam pytanie. Wie ktoś coś na temat sztolni nad Tapadłami? Co tam wydobywano i kiedy?
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

Awatar użytkownika
tomuch
obieżyświat

Re: Radunia

Postautor: tomuch » 23-06-2009 15:03

tomaszll pisze:Góry Sowie, które praktycznie nie istnieją w świadomości mieszkańców Wrocławia.

????????

tomaszll pisze:Z jednej strony jest to rezerwat więc po rezerwacie staram się chodzić wyznakowanymi ścieżkami. Jednak nie widzę nic złego we wchodzeniu na górę dawnym szlakiem po resztkach dawnych schodów.

hm... ja właściwie z tych samych pobudek często zapuszczam się na szczyt Wielkiego Szyszaka... nie uważam tego za coś złego, bo stara droga istnieje, a póki stonka nie zaczęła mnie w tym naśladować i trzyma się trawersującego szlaku to nie jest źle
Oko wszystko widzi

W góry, w góry miły bracie!
Tam przygoda czeka na Cię!

http://www.picasaweb.google.pl/tomuch.be

Awatar użytkownika
rafhak
obieżyświat

Postautor: rafhak » 23-06-2009 16:22

To aż tyle lat minęło?

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 23-06-2009 16:23

tomuch pisze:
tomaszll pisze:Góry Sowie, które praktycznie nie istnieją w świadomości mieszkańców Wrocławia.

????????

najwyraźniej są jakieś inne Góry Sowie 8)
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 23-06-2009 16:44

tomuch pisze:

????????

Chodzi o to, że na kilkugodzinne, jednodniowe wycieczki mieszkańcy Wrocławia zdecydowanie częściej wybierają Masyw Ślęży niż Góry Sowie.

Awatar użytkownika
rafhak
obieżyświat

Postautor: rafhak » 23-06-2009 16:51

To chyba naturalne, jeżeli są bliżej.

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 23-06-2009 17:24

Trzeba oddać Mrówce jedno, jej relacje zawsze, ale to zawsze wzbudzają burzliwą dyskusję. Tak było z Taterkami, tak jest i z Radunią :mrgreen:

Jednym słowem, brawo Mrówka! :mrgreen:

:twisted:
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 23-06-2009 17:41

rafhak pisze:To chyba naturalne, jeżeli są bliżej.

no co ty! przecież jak idzie się do sklepu po piwo to przecież na koniec miasta, a nie w sąsiedztwie, bo to by było za łatwe :!:
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/