idealne schronisko

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec

Postautor: Strider » 19-05-2010 19:34

Lechu, ja po prostu uważam że nie da się zniszczyć chamstwa, ochronić środowiska, zlikwidować śmieci, czy tez wprowadzić jak mówiłeś kulturę turystyczna poprzez rozbudowę infrastruktury. Należałoby zrobić coś z ludźmi bo to oni są winni ale na to chyba nie ma pomysłu. Oczywiście że obiekty należałoby zmodernizować, i nowo powstałe obiekty na pewno miały by wyższy standard ale myślę że w tych nowych tak jak jest w również w obecnych zdarzaliby się różni ludzie.. Wg mnie człowiek im bardziej ingeruje tym bardziej niszczy a nie pomaga. I tyle to jest moje zdanie. Dlatego Lechu nie chciałbym byś pisał o mnie jako człowieku który nie używa mózgu itp. Ja o tobie tak nie mówię.
.. a ja nadal gonie sny jak desperados zagubiony gdzieś na szlaku..

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 19-05-2010 19:36

ecowarrior pisze:
Lech pisze:
ecowarrior pisze:Dokładnie TAK, są jeszcze wiaty, szałasy i ambonki
Uważasz może coś takiego za "idealne schronisko"?
I powrót do tego co pisałem wcześniej, a Ciebie najwidoczniej tak bardzo bulwersuje, dla mnie idealne schronisko noszę na własnych plecach (doprawdy nie wiem dlaczego owe sformułowanie tak bardzo Cię frustruje?), stawiam na uroczych polanach, przy potokach, z pięknymi widokami i cieszę się otaczającą mnie przyrodą, a "coś takiego" jak wiaty, wieże widokowe, szałasy (szczególnie beskidzkie) czy ambonki są idealną alternatywą.
Tak, dla mnie to co powyżej nakreśliłem jest idealnym schroniskiem, a chatarem jestem sam sobie...
A pomyślałeś, że korzystając z takich obiektów jak ambonki czy rozbijając namiot na leśnej polance jesteś de facto na bakier z prawem? Przecież nie powiesz, że uzgadniasz to z właścicielem tej ambony, uzyskujesz od zarządzających terenami leśnymi zgodę na rozbicie namiotu itp. Dlatego też bulwersuje mnie, że dyskusję o idealnym schronisku dla turysty sprowadza się do przykładów, których nie wypada popularyzować. Zresztą bądźmy poważni. Wyobrażasz sobie co by było, gdyby ruch turystyczny przestawił się na takie "idealne schroniska"? Robisz sobie tu jaja? Namiot ani myśliwska ambona w żadnym razie nie podchodzi pod definicję schroniska.

schronisko turystyczne, budynek na szlaku turyst. służący jako miejsce odpoczynku i noclegu dla turystów; w Polsce m.in. s.t. PTTK i Pol. Tow. Schronisk Młodzieżowych.
(hasło z Encyklopedii PWN)

Obiekt położony poza obszarem zabudowanym przy szlakach turystycznych, świadczący minimalny zakres usług związanych z pobytem klientów. Schronisko posiada przynajmniej jedną placówkę gastronomiczną.
(Pojęcie stosowane w statystyce publicznej)
Obrazek

Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec